Hlavní navigace

Společnost SGI ohlásila bankrot

10. 5. 2006 0:17 (aktualizováno) Petr Šnajdr

Zdá se, že další symbol informačních technologií zamířil do propadliště dějin. Společnost SGI ohlasila bankrot. Vzpomínám si na mé první setkání se SGI. Byl to malý SGI Indy na jedné nejmenované univerzitě v Brně. Jelikož na něm neběžel žádný „rozumný program“ jako Pegasus Mail ani jiná z tehdy populárních aplikací, netěšil se takovému zájmu jako učebny PC s procesory Intel 486, 4MB RAM, MS DOSem, propojené do Novell Netware sítě.

SGI

Na Indy bylo kouzelných několik věcí. Především IRIX byl unikát mezi operačními systémy a dovolil bych si pochybovat že NTFS dosáhlo jeho schopností po více než 10 letech od té doby. Kromě technických fines byl mnohem zajímavější praktickým užitím. Takový DOOM pod IRIXem, ve WAVu přehrávaná Caribean Blue od Enye a temné chodby osamělé chodby vypočetního střediska, to bylo srdce rcoucí kombinace při niž tuhla v žilách krev.

S Indym jsem se pak setkal i v pozdějším zaměstnání a zažil s ním několik rošťáren. Tou první byla asi moje první multimediální aplikace. Indy byl totiž vybaven poměrně všestraně a tak nechyběla kamera. Pomocí ní jsme snímal před Indym právě sedící postavu a její obraz přenášel na web. Tedy nutno dodat – mírně upravenou s lištou DOOMu a možnosti zamířit. Na kliknutí myši se pak obrazovka překryla spoustou červených skvrn a Indy se „dábelsky rozesmál“.

SGI

Druhou rošťárnu mi připravili pro změnu pánové ze SGI. Po přeinstalaci IRIXu z verze 5.3 na 6.2 přestal chodit Photoshop s pooměrně stručnou a jasnou hláškou, že daná verze OS není Photoshopem podporovaná. A tak jsem trávil hodiny s technickou podporou. Nejdříve padlo podezření na nějaký chybející patch – neb v SGI jim Photoshop fungoval i na 6.2. Když jsme nadiktoval všechny patche, pán na druhé straně zjistil, že na jejich fungujícím stroji žádný patch není a že to tím tedy asi nebude. Po týdnu komunikace jsem nevydržel a zbaběle napsal do veřejné konference na Internetu.

Odpověď mě položila na kolena. „binárka“ photoshop se ukázala být skriptem, který se otevřel v textovém editoru a zakomentoval s ev něm řádek, který kontroloval verzi OS a nedovoloval photoshop spustit na IRIXu verze 6.2. Jak jednoduché.

IRIX je také původním domovem XFS, již zmíněného souborového systému, který lze nyní používat i na Linuxu.

Tolik nostalgie.

Počátek konce

Firma byla dlouho leaderem v oblastech do nichž nakonec pronikla PC s Windows. Možná ne tak dokonalá technická řešení měla mnohem lepší poměr ceny a výkonu a jejich užitná hodnota nakonec odlákala řadu potenciálních zákazníků SGI.

Díky SGI vznikly filmy jako Jurský park nebo Matrix. Co naplat, i tato oblast byla poznamenána přichodem konkurence – na brutální výkon se ukázalo být vhodnější mít řadu levných počítačů s Linuxem než relativně nákladné stroje od SGI.

Ne jinak se SGI dařilo v prodeji licenci k jím patentovaným technologiím. V posledních letech někdejší drak začal hledat své místo na trhu a jak se zdá – tak ho nenašel. Firma, která pohltila legendární Cray se tak sama octla na samé hraně propadliště dějin…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).