Hlavní navigace

Python verze 3 nebude zpětně kompatibilní

21. 6. 2007 22:57 Petr Šnajdr

Pokud jste se právě nyní rozhodli, že váš projekt přepíšete do Pythonu, možná jste si nevybrali ten nejlepší okamžik. Ač to není zcela nová informace, v průběhu 2 let vás může čekat překvapení – nová verze Pythonu 3 nebude zpětně kompatibilní. Sice bude dále souběžně vyvíjena verze 2, ale na první pohled mi přijde, že jen z důvodu pozvolného přechodu k verzi 3.

This is alternative content.

Video: Google Tech Talks, Guido van Rossum o nové verzi Pythonu 3

Dvojka bude zpětnou kompatibilitu dále nejenom zajišťovat, ale současně i upozorňovat na použití funkcí, které ve verzi 3 již nebudou a nebo budou fungovat jinak. Nevím jak dobře bude takovýto systém „včasného varování“ propracovaný, ale zcela jistě nedokáže zachytit vše.

Pro samotnou migraci budou existovat konverzní nástroje, ale ani ty nedokáži převést kod z verze 2 do 3 zcela bezpečně a to už z principu změn, které python čekají. A tak i když se zdá, že minimálně rok se nebude určitě čeho obávat, bylo by dobré již nyní začít přemýšlet o tom, čemu se vyhnout, aby budoucí migrace byla pokud možno co nejméně bolestivá.

Samotné změny se nebudu snažit popisovat. Bylo by to více než zbytečné a to tím více, že daleko lépe budou znít z úst Guida van Rossum, který je otcem Pythonu (viz. video výše). Delka záznamu je 1,5 hodiny a určitě stojí za pozornost.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).