Hlavní navigace

Názor ke článku Microsoft: boj o reklamu nebo budoucnost? od Miloslav Ponkrác - [7] Ano, odpovídám přesně na článek. Řekl bych, že...

  • 28. 2. 2008 12:54

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [7] Ano, odpovídám přesně na článek.

    Řekl bych, že (aniž bych chtěl hájit MS), že v článku je v podtextu příliš zaměřeno na nasazování psí hlavy Microsoftu, byť jinak je článek dobrý. Takže zdůrazňování všeho, co může vyvolat negativní emoce vůči Microsoftu - tím je článek zbytečně přeplněn - a nejsem si ani zdaleka přesvědčen, že by v rámci hodnocení MS byl článek pravdivý. Jedno je jisté, v hodnocení MS článek ani nezakrývá, že nejde o pravdu. Byť se zbytkem informací lze souhlasit.

    Co byste z toho odsuzování MS měl nevím, ale prostě jen slepý nemůže nevidět v článku, že autor je na MS "zasednutý".

    S mnohamegabajtovým howto k Linuxu v roce 1995 nepřeháním, sám mám v blahé paměti, když jsem konfiguroval RedHat Linux a Debian v té době. Připojit se k internetu modemem pro mě znamenalo 14 dní laborování a čtení dokumentace (příkazy modemu, detaily PPP komunikace, a další). Každý krok byl velmi obtížný, a většina lidí to vzdala. Oproti tomu konfigurace Windows 95 byla procházka růžovým sadem a ráj na zemi - znovu zdůrazňuji, že mluvím o tehdejší době, dnes je to úplně jinak.

    Co se týká tehdejší doby - osobně jsem jí zažil. Dnešním myšlením se do té doby nedostanete - lidé byli daleko přístupnější více platformám, než dnes, v době vzniku projektu Chicago to fungovalo jinak. OS/2 navíc byl projekt, který IBM sama chtěla zničit - a to prakticky od počátku, každých cca půl roku IBM vydávala tiskové zprávy, že s vývoejm OS/2 končí a aby zákazníci přešli na jiný systém. Tyto tiskové zprávy OS/2 vydávala co půl roku asi deset let v kuse - pokaždé jí zákazníci a nadšenci do OS/2 přemluvili, aby se pokračovalo, ale stanovisko IBM bylo jasné - až jednou přišel okamžik, kdy to IBM zařízla definitivně. Mě samotnému bylo jasné už při vzniku OS/2, že pro IBM je to nechtěné dítě.

    Poslední odstavec je celý nepravdivý. Na 16 bitovém Intelu samozřejmě preemptivní multitasking bez problémů uděláte - a také v řadě OS byl udělán naprosto bez problémů. Dále MS měl takový operační systém a dokonce 32 bitový - jmenoval se Windows NT. Dokonce WIndows NT běžely na velmi široké škále procesorů - nejen na Intelu, ale také třeba na MIPSu, na Alphě, na PowerPC například. Tedy vůbec není pravda to co říkáte - MS šlo přesně o to, že měl to co měly jiné firmy - 32 bitový pokročilý operační systém, jenže ten byl příliš náročný na tehdejší hw. A on potřeboval totéž - jenže pro převálcování konkurence potřeboval snížit nároky natolik, aby to běželo na tehdejších PC strojích - což byl právě cíl Chicaga, později Windows 95. Windows 95 mělo stačit 8 MB RAM, tehdy nesmírně drahých - a díky této nenáročnosti MS zase zvítězil (možná bohužel ale prostě udělal ro nejpraktičtější pro lidi co bylo tehdy třeba).


    Možná si to neuvědomujete, ale tehdy vládla značná multiplatformovost. Nebylo problémem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).