Hlavní navigace

Lze slepě věřit statistikám NetMonitoru?

11. 3. 2006 9:43 (aktualizováno) Petr Šnajdr

Už víc jak týden přemýšlím zdali NetMonitor ve své touze „zachránit co se dá“ nechtě nezpochybnil důveryhodnost měřených dat. 2 března mezi 5 a 8 hodinou došlo k výpadku infrastruktury ISP přes něhož je služba připojena k Internetu. Uvedená hláška mě zaujala na tolik, že mne napadlo hned několik dalších otázek směřující k důvěryhodnosti takových výstupů.

Výpadek NetMonitoru

Předesílám, že nic z toho není tak vážné, aby mi zabránilo výstupy NetMonitoru používat. Míra důvěry v tento systém je pořád celkem velká. Přesto je dobré si tyto otázky minimálně položit…

Nezaznamenáme, ale počítáme?

Jak se uvádí ve zprávě, která se zobrazí při přístupu do statistik: „nezaznamenání značné části provozu“ a „statistiky pro den 2. března mohou být podhodnoceny“. Tyto dvě věty si odporují a jsou takovým zvláštním pokusem o eufemismus. Pokud došlo k nezaznamenání značné části provozu, pak statistiky ne že mohou, ale JSOU podhodnoceny.

Otázkou je zdali tato neúplná data mají být dál použita tj. vůbec prezentována. Osobně si myslím, že ne. Podle varovné zprávy NetMonitoru, ale mohu soudit, že se stal přesný opak.

Není Aktuálně.cz jako Aktuálně.cz

NetMonitor umožňuje spojovat více serverů pod jednu položku a i když bych k tomu v některých případech měl výhrady, takříkajíc čert to vem. Trochu víc mě vadí, že obsah těchto položek se někdy až příliš dynamicky měni. Prostě jak se komu hodí, jaký dojem chce nebo nechce vyvolávat.

Nadherným příkladem je Aktuálně.cz s jehož statistikami jsem často pracoval při psaní článku Aktuálně.cz: úspěšný projekt, nejistá strategie.

Od svého vzniku 1.11.2005 prošla tato položka v NetMonitoru několika změnami. Co si vzpomínám tak minimálně třemi. Nejdříve se pod Aktuálně.cz ukrývalo pouze Aktuálně.cz. Pak najednou objevilo Aktuálně.cz – celek, které NAHRADILO ve starších datech Aktuálně.cz a vlastní Aktuálně.cz se octlo pod touto položkou spolu se Sportplus!

Nyní toto hlubší členění zmizelo a položka se jmenuje „Aktuálně.cz“ a obsahuje samotný zpravodajský server, kulturu (mimo jiné i bulvární články, TV program, program kin a divadel …), ale nově je tu nejenom zmiňovaný Sportplus.cz, ale dokonce i ZdravíWeb.cz, a SvětVěcí.cz.

Čistě jen s těmito daty (pokud nemáte současně i starší data z NetMonitoru) nelze ani odhadnout dlouhodobý trend, který je tímto dokonale maskovaný. Je škoda, že NetMonitor něco takového vůbec dovoluje. Pro dlouhodobější analýzy je to dost podstatná metodická chyba.

To, že Centru se díky tomu daří s návštěvností Aktuálně.cz pohybovat nad pár desítek tisíc UV nad hranicí 100 000 UV je sice hezké, ale již nikdy nebude zřejmé co je to vlastně za čísla. A budeli chtít někdo srovnávat Aktuálně.cz třeba s iDNES? V tuto chvíli lze srovnávat jen Aktualně.cz s iDNES jako celkem a nebo lépe Zpravodajství Centrum s iDNES. Podrobnější srovnání by nebyla relevantní.

Možná že obdobné „posuny“ našel u jiných serverů. Zde mě pouze zaujal jejich rozsah a četnost.

Vidím v tom zamyšlení a velké otázky pro tvůrce metodiky NetMonitoru.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).