Hlavní navigace

Názor ke článku Jak v ČR (ne)postavit raketovou základnu od Flasi - [19] Nemá chránit sama sebe? Proč ne? Buď...

  • 22. 1. 2007 11:43

    Flasi (neregistrovaný)

    [19] Nemá chránit sama sebe? Proč ne? Buď to umí, nebo nebo neumí. Klíčová věc je to, aby byla základna dostatečně vzdálena od místa odpalu útočné rakety a aby tudíž stihla odpálit protiraketu a vyletět útočící raketě (přesjněji už pouze útočící hlavici) dostatečně naproti, aby ji zastihla před sestupem do (nižších vrstev) atmosféry. To není v případě Vanderbergu žádné "teoreticky to tak vychází", to je prostě fakt, jinak by asi nemělo smysl budovat základnu chránící Mexiko a Střední Ameriku.

    Jenom bych připomenul, že EKV hlavice antirakety musí zasáhnout útočící hlavici zepředu. Takže i v případě, že bysme chtěli ze základny v ČR/Polsku chránit pouze území daleko za základnou (Západní Evropa či pouze USA), tak stejně musí antiraketa odstartovat velmi rychle, aby stihla útočné raketě vyletět dostatečně vstříc. Takže stejně bude muset ke střetu dojít někde cca 500 km před základnou (je to balistická raketa, nemáte takovou svobodu volby trajektorie, jakou byste chtěli).
    Takže když se nad tím zamyslíme, tak zasáhnout prolétávající raketu je úloha, která znamená vyletět opravdu hodně vysoko a nějak naproti. Zatímco zasáhnout raketu mířící přímo na vás je úloha spočívající v tom, že nemusíte letět tak vysoko, ale zato musíte více naproti.
    Nemyslím si, že ta druhá úloha klade nějak výrazně větší požadavky na reakční čas. Tudíž opravdu nejsem přesvědčen, že se ochranou sama sebe nepočítá.

    V oblasti mezi ČR a Iránem se nepochybně budou stavět takzvané early-warning radary. XBR radar, který možná bude u nás nevidí za horizont a přibližné sledování dráhy letu útočící rakety je na jiných.

    Obrana ve finální fázi opravdu příliš radostná není, ale lepší než nic. Jaderný výbuch nad Ukrajinou by pro ČR neznamenal prakticky nic (rozhodně mnohonásobně méně než Černobyl). Ovšem nechápu proč mluvíte v výbuchu nad Ukrajinou v odstavci o ochraně v terminální fázi. Jaderný výbuch nad ČR by opravdu radostný nebyl, ale není potřeba to dramatizovat, nebyskytl by se spad - nejhorší věc z radioaktivního nebezpečí. Ovšem pořád se jedná o fantazírování, protože málo poškozená hlavice by vybuchla až nízko nad zemí (se všemi negativy klasické jaderné expoloze), nebo by nevybuchla vůbec a po kraji by se rozptýlilo pár kilo plutonia (žádná radost, ale o mnoho řádů lepší než výbuch). Rozmístit tady systém PAC-3 by bylo rozhodně zajímavé. Ovšem pro Američany drahé, takže to se dá čekat asi opravdu jenom v případě eskalující krize. A asi těžko lze čekat, že by na tom trvali naši politici. Naši politici, kteří nás přesvědčili, že radar je něco úplně jiného než rakety by začali po Američanech škemrat, že chceme rakety? Haha :-)

    Pár ručních protitankových zbraní - to je moc velká otázka co by zvládly. XBR radar je opravdu velký úplné oslepení se čekat nedá. Snížení přesnosti pod úroveň potřebnou k navedení antirakety? To je možné, ale to už jsem na tenkém ledě. Zásah do mechaniky zajišťující pohyb radaru? To by stálo za to, ale to by se s protitankovou střelou asi nepovedlo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).