Hlavní navigace

Názor ke článku Jak v ČR (ne)postavit raketovou základnu od Flasi - To, že EKV hlavice antirakety GBI není schopna...

  • 21. 1. 2007 11:51

    Flasi (neregistrovaný)

    To, že EKV hlavice antirakety GBI není schopna fungovat v atmosféře vůbec neříká nic o tom, jestli je tento systém schopen ochránit sám sebe a tedy jestli by základna v ČR dokázala odvrátit útok na ČR.
    Systém sám sebe ochránit schopen je, protože jinak by nebyli rakety instalovány na Vandenberg AFB 150 km severozápadně od předměstí LA (severokorejský balistický útok na LA by přišel od severozápadu).

    Odpověď na tuto otázku je nutno hledat jinde. Je ČR dostatečně vzdálena od místa odpalu (Iránu), aby odtud vystřelená antiraketa (vystřelená se zpožděním v řádu desítek sekund až jednotek minut) dostihla útočnou raketu ještě ve střední fázi letu (tedy před sestupem do nižších vrstev atmosféry, tedy řekněme 1000 km od nás)? Oficiální odpověď zní ano a jelikož můj soukromý a triviální výpočet toto nedokázal vyvrátit, tak nemám důvod tomu nevěřit.

    Pochopitelně proti útočící raketě by měl tento systém pouze jeden pokus. Pokud by všechny vystřelené antirakety minuly, tak v tu chvíli už je pozdě na vystřelení dalších. V takovém případě by mohl pomoci pouze zmiňovaný systém PAC-3 (nebo obdobný), který by zde byl zřejmě rozmístěn pouze v případě krize. Anebo další vrstvy systému, které se plánují, ale dneska jsou ještě rozpracovanějších stádiích, než samotný GBI.

    Takže pokud dojde k instalaci systému v ČR nebo Polsku, tak se podle mě bezpečnost ČR v oblasti ochrany proti balistickým útokům dlouhého dosahu zvýší. O celkové bezpečnosti nemluvím, protože to je už spíše záležitost politické definice (oblast přímých vojenských nebezpečí, pravděpodobnost útoku, oblast teroristických útoků, vnitřní bezpčnost a stabilita, atd.) a záleží jaké kdo přisoudí jednotlivým nebezpečím váhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).