Hlavní navigace

Google zamířil k Marsu

14. 3. 2006 23:55 (aktualizováno) Petr Šnajdr

Google vstoupil prostřednictvím svých map na planetu Mars – místa ztroskotání .. tedy pardon, přistání řady sond vyslaných v minulosti ze Země. Na některých snímcích, v Google Mars dostupných, je jasně vidět, že zde potenciálně přítomná inteligence by z nás určitě neměla radost viz. následující fotografie kráteru Gusev v místě přistání Spiritu.

Google Mars - MER Spirit Rover

To je ovšem jedna z mála fotografií s velkým rozlišením. Ale i tak je na co se dívat. Google předpřipravil „známá geografická místa“ a i ty na nichž přistály v minulosti sondy. Musím se přiznat, že když jsem „brouzdal“ těmi prázdnými pláněmi a díval se na místa přistání některých z nich, říkal jsem si kolik by marťani zjistili o Zemi kdyby sondy v obavě z rozbití nechávali přistávat na Sahaře do dun písku.

Ale zbytečné ironie. Google Mars jsou super věc, která je obsahově velice zajímavá. Kdo by nechtěl vědět jak to vypadá na rudé planetě? Ovšem některá z nich zde neodkryjete. Na známou „tvář“ tu není dostatečné rozlišení a tak jak to s ní je nebo ne se „na vlastní oči“ nepřesvědčíte. Ale i když je třeba se smířit s makro-geografií Marsu, možná že i tak objevíte něco co dosud lidské oko přehlédlo.

Nebylo by to poprvé a i v Google Earth se podařilo na Sahaře najít několik dosud neznámých kráterů po dopadu meteoritů. Jiní zase našli prehistorická osídlení a kdo ví co nás ještě čeká. A kdo ví co na Marsu …

Zcela určitě to bude integrace Marsu do Google Earth. Tento svůj záměr Google již prezentoval. Mimochodem taky vám to zní tak divně? Mars v Google Earth?

Další budou ostatní planety. Snad. Budeli z čeho je poskládat. Google si prý na již brousí zuby a snad i registruje domény jako GoogleMercury.com, GoogleVenus.com, GoogleJupiter.com, GoogleSaturn.com, GoogleUranus.com, GoogleNeptune.com, GooglePluto.com, GoogleGalaxy.com, GoogleGalactic.com, GoogleUniverse.com, GoogleSatelli­te.com, GoogleSolarSys­tem.com.

No nevím zdali to s tou expanzí už trochu nepřehání. S takovou bychom se mohli brzy dočkat třeba i Google Middle Earth. A nakonec proč ne? Svět World Warcraftu v Google Maps již je.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).