Hlavní navigace

Názor ke článku Atlas.cz očima insidera od Petr Šnajdr - [16] Ano, myslel jsem IronPython, který vytvořil Jim...

  • 28. 5. 2006 15:04

    Petr Šnajdr (neregistrovaný)

    [16] Ano, myslel jsem IronPython, který vytvořil Jim Hugunin. Jim původně chtěl dokázat, že .NET je pro jazyky jako Python nevhodný, ale podařilo se mu dokázat něco jiného.

    Jim někdy od léta 2004 odešel pracovat do Microsoftu a další verze IronPythonu jsou dostupné v Download Center přímo na microsoft.com. Poslední verze co jsem našel je IronPython 1.0 beta 6 z 20. dubna 2006 (tedy 2 měsíce stará :-))

    Výkonostní rozdíly jsou odlišné test od testu, ale ve všech ten výkonostní rozdíl je. Nakonec myslím, že i Migue de Icaza, jedna z osobností projektů Gnome a Mono, poznamenal, že Mono je sice v tuto chvili o něco méně výkoné než MS .NET framework, ale jazyky v něm implementované i tak vykazují vyšší výkonost než v jejich nativních implementacích. Já bych se odkázal třeba na Phalanger, implementaci PHP do .NET. Prostě bych se smířil s tím, že je to obecná vlastnost .NET :)

    Ale .NET není o výkonosti. To je jen jedna z výhod "tak nějak mimochodem".

    Zope sleduji již několik let (min. 8 let) - fakticky od časů jednoho z jeho předchůdců - Bobo od Digital Creations. Zope je ale pouze web aplikační server a jako takový není s .NET přímo porovnatelný a to nejenom v oblasti výkonu.

    Problémem pythonu v .NET je to, že zde již nenabízí tak mnoho výhod oproti C#, který je zde nativní.

    Pokud se týká onoho "prozření" :-) tak k tomu stačí vyhradit si čas a přepsat si pár vlastních programů do C# a ASP.NET (a překonat počáteční odpor, že se člověk musí učit něco nového). Tím se nejlépe člověk dozví o čem .NET je. Obecné prezentace jsou hezké, ale neřeknou vám mnoho.

    Já sám když jsem začal studovat třeba C# tak jsem se obával toho, že výsledkem bude, že v Pythonu bude (z mého subjektivního pohledu) vývoj nadále efektivnější (nemám moc rád jazyky vycházející z prehistorického C). Ukázalo se, že to tak vůbec není.

    Opravdu doporučuji prostudovat a vyzkoušet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).