Hlavní navigace

Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy (.CZ?!)

29. 11. 2006 17:22 (aktualizováno) Marek Antoš

Byvalo kdysi zvykem stezovat si na Husova nabodenicka, se kterymi si Internet nevi rady. V e-mailech se psalo se bez hacku a carek, na webu sice s nimi, ale rovnou v tolika znakových sadách, aby si každý mohl vybrat. Pokrok se však prakticky nedá zastavit, proto se dnes s příliš žluťoučkým koněm setkáme jen na nostalgických webech či tam, kde ho zapomněli odstranit. A e-maily v ASCII už prosazuje jen pár skalních příznivců starších verzí poštovních klientů.

Přeci jen však jedna oblast zůstává diakritikou nedotčena – česká doménová jména. Přestože řešení existuje a jmenuje se IDN (více informací: [1], [2], [3]), v doméně .CZ jej zatím nelze použít. Její správce, CZ.NIC, si nedávno nechal vypracovat již druhou vlnu výzkumu, jaký názor na případné zavedení IDN má relevantní část veřejnosti. Osloven byl mj. vzorek 432 společností, které v .cz drží nějakou doménu. Výsledky jsou poměrně jednoznačné: 80 % je proti nasazení IDN. Poprvé se výzkum konal v roce 2004, tehdy bylo proti 76 %. Jak se zdá, háčky a čárky v doménách nebudou. A to vzdor tomu, že mezi „běžnými“ uživateli Internetu ukázal výzkum podstatně menší odpor: proti je 55 %.

Když byly informace o průzkumu zveřejněny, objevily se na Lupě dva protichůdné názory, které mne přiměly, abych zas po nějakém čase oprášil svůj občasník. Posuďte sami:

Martin, 23. 11. 19:43, Paternalismus CZ NIC?
Může mi někdo vysvětlit, jak může NIC argumentovat poměrem subjektů, kteří si internacionali­zovanou doménu nechtějí objednat?! „76 procent společností a 55 procent jednotlivců nemělo o IDN zájem.“ Nejen, že ta čísla podle mě jsou spíše argumentem PRO zavedení (24% společností a 45% jednotlivců mají z fleku zájem, po zavedení by se jejich počet jistě zvýšil), ale hlavně: Dělal někdo podobný průzkum a ptal se, kolik společností a lidí si vůbec nějakou doménu chce zaregistrovat?! Porovnal někdo tato čísla? Ať už větu „Tato možnost je veřejností trvale odmítána.“ formuloval někdo z NICu nebo Jan Ambrož, koncentrovanější alibismus lze těžko najít.
Alex, 27. 11. 10:05, Re: Uzivatele jsou tupe ovce, nechapu proc je vubec zahrnovali do ankety …
Nechapete proc byl nazor uzivatelu zahrnut take ? Vzdyt je to celkem proste. Ta informace je tu predevsim proto aby pohnula s nazorem tech, na kterych opravdu zalezi – tj. te prvni skupiny provozovatelu web sluzeb. Uvazte jak by se zmenil jejich pohled na oháčkované domény, kdyby po nich uživatelé vyjádřili 99%tní touhu :-). To se bohuzel pro czNIC nestalo – ale kdyby, ano znamenalo by to ze uz pristi anketa by mohla ukazat ze rady podnikatelu kteri maji v planu rozsirit sve portfolio sluzeb o takové klenoty jako je séznám.čž ( :-) ) je už poměrně velký a mohou to spustit. Pro czNIC by to byla velmi dobrá zpráva, porotože by to vyvolalo vlnu nových registrací a čerstvý příval pěněz do jejich pokladničky – a to je to oč tu běží, to je ostatně také důvod proč se k této myšlence czNIC neustále vrací a doufá, že snad jednou …

Dlouho jsem přemýšlel, jestli se k tomu přiznávat, ale nakonec jsem si řekl, že jednou to odhalení přijít musí. Snad to nebude znít domýšlivě, ale: Martine, jestli je někdo, kdo může za to, že už dávno háčky a čárky v doménách nemáme, tak jsem to asi já. V roce 2004, ještě za minulého představenstva, už byly v CZ.NICu přípravy v plném proudu. Dokonce byl zorganizován technický seminář pro členy a registrátory, aby se domluvilo, jak to nejlépe spustit. Dobře si pamatuju jeho průběh, přestože jsem většině toho, co se tam řešilo, vůbec nerozuměl. Po dvou hodinách diskuse, když už se téma pomalu vyčerpalo, jsem se coby úplný nováček mezi členy konečně odvážil přihlásit: „Promiňte, že se ptám, ale proč to vlastně CZ.NIC hodlá zavádět? Je tu vůbec někdo, komu se ta myšlenka líbí? A chtějí to uživatelé?“

Nastala trapná chvilka ticha. A pak se ukázalo, že představa domén s háčky a čárkami je všem přítomným (technikům) vlastně z duše protivná, ale jednak je to všude ve světě trend, jednak to „lidi chtěj“, tak se holt nedá nic dělat. Nesměle jsem navrhnul, že by se snad bylo dobré těch lidí napřed zeptat. A tak vznikl první průzkum a 76% nesouhlas tuhle myšlenku odložil k ledu.

Od té doby došlo v CZ.NICu i v jeho představenstvu k výrazným změnám, proto jsem měl možnost letošní průzkum sledovat o něco víc zblízka. Vím také, co CZ.NIC vedlo k tomu, aby ho zorganizoval. Nebyla to snaha zlomit opakovanými průzkumy odpor veřejnosti a napakovat se na nových doménách. Ve skutečnosti jsme už při prvním průzkumu slíbili, že se k IDN budeme čas od času vracet, abychom zjistili, zda je obecné mínění stále stejné. Přestože mám pocit, že ve vedení CZ.NICu převládá negativní názor, nejsme tam od toho, abychom ho prosazovali za každou cenu, i proti vůli držitelů domén.

Můžete to brát jako nepřípustný paternalismus, se kterým šlapeme po štěstí 24 % firem, které mají o domény s diakritikou zájem. Problém je ale v tom, že tady nejde jen o svobodu volby. Zavedení IDN by ve skutečnosti donutilo k registracím i zbývajících 76 %, tedy alespoň v tom případě, že mají tu smůlu a jejich jméno, označení či produkt háčky a čárky obsahuje. Když budu mluvit sám za sebe, s lupa.cz máme docela štěstí. Ale už v případě mesec.cz by nám asi nestačilo zaregistrovat jen měšec.cz, ale kvůli prevenci proti spekulantům bychom si asi museli pořídit i mešec.cz a měsec.cz, možná i měšěc.cz a mešěc.cz. Pět nových registrací, jen to švihne, a to nemluvím o slunečnici.cz či dobrýweb.cz. Řada jiných společností by asi takhle předvídavá nebyla – a o to víc spekulantů a následných právních sporů by se objevilo.

Jako aktivního činitele CZ.NICu mne asi do výzkumu nezařadí, ale kdyby ano, moje odpověď je jasná. A i když je dobře, že se CZ.NIC čas od času zeptá komunity, co si o tom myslí, pevně věřím, že k zavedení IDN u nás jen tak nedojde.


UPDATE 29. listopadu:
Tématu se na svém blogu věnuje také Michal Krsek, nynější člen představenstva CZ.NICu a pamětník mnou zmiňovaného technického semináře. Potvrzuje moji tehdejší opovážlivost, navazující diskusi si však pamatuje jinak – odpor k zavedení IDN prý zdaleka nebyl tak jednoznačný. Nehádám se, paměť už mi tak moc neslouží. :-)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).