Hlavní navigace

O regulaci IT trhu

24. 9. 2007 15:35 (aktualizováno) lunix

Původně jsem měl v plánu napsat několik úvodních příspěvků o energetické regulaci, ale nemůžu si odpustit nakousnout v podstatě úplně opomíjené téma a to je jakási „regulace“ trhu informačních technologií či přesněji jeho „softwarové“ části.

Zdá se, že nové tisíciletí a jeho vyspělé komunikační technologie posílá do věčných lovišt různé části ekonomických věd jako kdysi Einsteinova teorie relativity fyziku. Mám na mysli internet a jeho obrovskou sílu celosvětové kolaborace, vytváření softwarových hodnot a především jejich šíření napříč sítí.

Celosvětová ekonomika již není heterogenní, stává se z ní homogenní prostor, kde začíná daleko více souviset vše se vším. Začíná otevřené s otevřeným a bohužel logicky i uzavřené s uzavřeným. Uzavřené formáty a systémy nejsou nijak špatné pokud nejsou nasazeny do kritických úloh (státní správa, školství atd.).

Závislost domácností na jednom výrobci operačního systému se začíná stávat celosvětovým problémem. Je čas zamyslet se nad tím, zdali se chceme uvázat jedné společnosti. Zdali chceme slepě příjímat to, co je nám servírováno. Zdali nepřišel čas vyzkoušet nějakou inovaci. Můj osobní čas již dávno přišel – jak jste na tom vy?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).