Hlavní navigace

Kdy skončí poslední pevná linka Telecomu?

23. 4. 2008 14:25 (aktualizováno) lemming

(Varování pro šťouraly: Vím, že už pár dní žádný Telecom není. Ale z důvodů jednoduchosti budu v tomto článku používat starý název.)

Nejdřív něco k situaci. Telecom (dříve SPT) zdědil do vínku zastaralé telefonní ústředny a spoustu drátů. A k tomu monopol na poskytování hlasových služeb. Ústředny zmodernizoval, dráty dotáhl skoro do každé díry. Kde jsou ty doby, kdy se na zřízení telefonu čekalo léta.

S průběhem času došlo ke změnám. Telecom přišel o monopol na poskytování hlasových služeb pro firmy. Objevily se mobily a pomalu a neúprosně se stávaly z hraček nejbohatších běžnou věcí. Dráty Telecomu se začaly používat i na jiné věci než na hlas – na připojení na Internet přes modem. Tuto změnu Telecom ignoroval (až na zavedení minutové tarifikace na všech ústřednách) a k zavedení speciálních tarifů pro tento druh připojení ho donutily až poměrně masové akce.

A svět se točil dál. V připojení začalo kralovat ADSL. Zde Telecom vyloženě zaspal. Investoval velké peníze do již tehdy zastaralého ISDN a zřejmě chtěl, aby se mu vrátily, a tak s ADSL otálel. Současně přestal mít monopol na hlasová volání pro fyzické osoby.

Z obou problémů vybruslil docela bravurně. Začal dohánět ztrátu v ADSL, ale hlavní úspěchy se slavil na poli legislativním. Kvůli nutnosti platit stále paušál Telecomu nejsou alternativní operátoři vážným nebezpečím. A u ADSL drží situaci v rukou ještě pevněji – z alternativních operátorů udělal jen přeprodejce svých služeb.

Alespoň tak to doteď vypadalo. Ale časy se stále mění, a tím se dostávám k tomu hlavnímu, proč jsem tento článek psal. Lidé odhlašovali pevné linky už před nějakou dobou. Zatímco na začátku to byli většinou „techies“, kteří tím dávali najevo svoji nenávist k Telecomu, že se bez něj obejdou, s postupující penetrací mobilních telefonů je začali odhlašovat i jen trochu progresivnější obyčejní lidé. Například moje švagrová nebo moji rodiče. A jde to ještě dál. Asi před měsícem jsem vyslechl ve vlaku rozhovor dvou obyčejných paní, jak odhlásili telefon, že jim už k ničemu nebyl. A před pár dny jsem se dozvěděl, že pevnou linku chtějí zrušit i chán s tchyní, což jsou úplní BFU.

My jsme doteď měli pevnou proto, že ji měli ostatní. Ale nyní tento argument padl a chystáme se jí také zrušit. A mám dojem, že podobná situace bude ve spoustě rodin – že možná penetrace pevných linek právě klesá pod hranici, kdy je „nutné“ ji mít a jejich počet teď rychle poklesne. Jak je tomu ve vašem okolí?

Výše zmíněné rušení linek je umožněné tím, že mobil má dnes už opravdu každý. To je zase důsledkem chování Telecomu. (Zde je nutno podotknout, že Telecom je 100% vlastníkem Eurotelu, respektive teď už je to jedna firma, takže úprk k mobilům nemusí vždy znamenat ztrátu zákazníka).

Otázkou je, co s tím může Telecom dělat. Náš účet za pevnou dosahuje zhruba výše mého účtu za mobil bez GPRS tarifu, a to mobil používám o mnoho více, než pevnou linku. Většinu účtu za pevnou tvoří paušál – a to je ten problém.

Zde má Telecom dvě možnosti. Buď snížit paušál a doufat, že se mu peníze vrátí na zvýšeném využívání jeho služeb. Nebo poskytnout k pevné lince služby, které její hodnotu pro uživatele zvýší.

Zatím to vypadá spíše na druhou cestu – viz již oznámená IPTV. Ale je otázkou, jestli v době spuštění těchto služeb bude mít pevnou linku ještě někdo jiný, než jen skalní fandové…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).