Hlavní navigace

Názor ke článku Snížení míry softwarového pirátství naší zemi neprospěje od Michal - Osobne se domnivam ze dnesni obchodni model prodeje...

  • 21. 1. 2007 14:10

    Michal (neregistrovaný)

    Osobne se domnivam ze dnesni obchodni model prodeje nejen softwaru je nesmyslny a ze v nekterych pripadech se ani o kradeni softwaru nejedna, vsak firmy jako Microsoft jsou zalozene na tom ze dle jejich vykladu slova kract ukradli ci nejruznejsim prinejmensim netickym zpusobem ziskali technologie pro sve produkty a dnes nejvice rvou chytte zlodeje, aby se nekoukalo na ne. O tom ze muzou byt uspesne jine obchodni modely svedci uspech Open Source a zaroven je videt, ze ani miliardove zisky nevedou k lepsimu softwaru.
    Nakonec se vyjadrim k piratstvi nevim, ale neverim ze zdejsi prispevatele ba ani pracovnici BSA nikdy nepouzivali nelegalni software, nestahli nelegalni film ci hudbu. Nevim, ale jako clen lidskeho spolecenstvi, ktere je zvykle si pomahat a splupracovat, nemuzu prijmout teorii, ze nahrani zdarma softwaru, filmu, hudby nekomu jinemu kamaradovi, kamaradce je neco zasadne spatneho a odsouzeni hodneho, ale naopak vidim chybu ve firmach, ktery se snazi toto socialni citeni z lidi vypreparovat a naockovat svym pohledem na vec, ktery neni prirozeny, jak je vidno ze statistik pouzivani "kradeneho softwaru, hudby, filmu". Je potreba najit predevsim jine obchodni modely (ktere mimochodem existuji) nez postihovat vetsinou spolecnosti za to za pomaha druhym a chova se v souladu z beznymi spolecenskymi zasadami. Neda mi nezminit Stallmanovu analogii se spolecnosti ve ktere by poskytnuti ciziho receptu na na nedelni objed, mohlo byt trestnym cinem.

    Zaver: Piratstvi neni vzdy jednoznacne spatne a nejenom snizeni neprospeje spolecnosti, ale predevsim kriminalizovani neni cestou, ktera by mnela vect k reseni tohoto problemu, ktery jiste je problem, ale reseni se hleda na spatnych mistech.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).