Hlavní navigace

Pražský internet zadarmo právě skončil nebo prorazil

30. 5. 2007 13:58 (aktualizováno) koppel

Souhlasím, že titulek je šílený. Situace také. Přesto je jisté, že se situace kolem celopražského internetu zadarmo zásadně změnila. V jakém smyslu se teprve ukáže. Takže jedno po druhém. Praha přišla pro příští rok o jednu miliardu Kč z fondů EU. To je balík peněz z nichž chtěla mimojiné realizovat celopražskou wifi síť. A to se mnoha lidem velmi líbí a mnozí se zase chytají za hlavu. Ti druzí podali podnět k EU k prošetření použití dotace na tento účel.

Takže tolik úvodem. Nyní tyto peníze z EU nebudou. Zasloužila se o to vláda. To ovšem neznamená, že tím končí i tento projekt. Za prvé se toto rozhodnutí týká jen dotací na příští rok. Není tu žádný další Mt. Everest, takže Bém příští rok asi bude v Praze a ohlídá si, že ho kolegové z ODS takto znovu nevyšplouchnou a Praha příští rok asi peníze dostane.

Za druhé Bém vyskočil ze židle hned nyní a požaduje po vládě kompenzaci odňaté dotace z EU. Vláda se na to netváří úplně kysele (aby ne, jde vlastně jen o přelévání peněz, což je něco co úředníkům jde obecně velmi dobře). Takže Praha zřejmě dostane nějaké peníze namísto od EU od vlády. A to je opět zásadní změna situace. Ačkoliv ty bankovky (tedy spíš cifry na účtech) budou vypadat stejně, nejsou to už evropské peníze, ale vládní. A zase jsme u toho co by a kdyby.

Nečtetl jsem jak zní námitka, kterou sepsali kolegové z IPV proti použitím dotací z EU na vybudování wifi sítě nad Prahou. Každopádně je jisté, že na vládní peníze aplikovat nepůjde. Což ovšem neznamená, že jejich odpor je ztracený jako takový. Ani vláda nemůže libovolně dotovat projekty, které mění komerční prostředí. I takové dotace spadají pod možný zákaz z EU. Takže i vládní peníze je možné skrze EU napadnout.

Karty se zamíchaly, nic není jak bylo, ale pozice stran zřejmě zůstávají téměř nezměněné. Kola se točí a kdo první ztratí postřeh tak odpadává.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).