Hlavní navigace

Největší novinka Vist: Index spolehlivosti

25. 6. 2007 0:15 (aktualizováno) koppel

Přiznám se, že mě animovaně průhledná okýnka ve Windows Vista nedohánějí k neartikulovaným výkřikům typu Wow. Vadí mi na nich minimálně to, že Microsoft si stále myslí, že on má patent na design a nedovoluje těm, kteří mu opravdu rozumí Windows otevřeně skinovat. Pravda totiž je, že akcelerovaný desktop GUI je určitě impresivní věc, ale čekal jsem nějak více. A to je vlastnost, která je tlačená do popředí jak jen to jde. Přitom jen 3D přepínání oken, nesáhá Apple Exposé ani po kotníky a to jsem ještě mírný (disclaimer: Nejsem Apple fanatik!).

Narazil jsem na pár věcí, které mě ve Vistách docelá přijemně překvapily a přesto nejsou na prvních stránkách (minimálně to je Sledování prostředků a nový firewall). A pak na jednu, která mě téměř položila. Říká se tomu Index stability a najdete to Nástroje pro správu → Sledování výkonu a stability → Nástroje pro sledování → Sledování spolehlivosti. Jde o jakýsi graf, který ovlivňují různé naplánované restarty, pády aplikací a podobné nepředloženosti. Nejdřív jsem nemohl uvěřit tomu, že takový bič sám na sebe Microsoft upletl, ale je to tam. Maximum (a zřejmě startovací hodnota) je na úrovni 10 a pak to klesá, když se něco špatného stane. Když se naopak nic špatného dlouho nestane, tak index zase roste.

Index stability

A teď by mě zajímalo jak na tom jste vy. U mne totiž ty stabilní a spolehlivé Visty po asi 14 dnech dosáhly indexu 2.92 a to si opravdu nemyslím, že bych byl BFU či lama a trápil je instalacemi všemožných utilit a podobných věcí na poskládaném hardwaru z bazaru. Pravda válčil jsem teď s pár věcmi od Google, pro které mám tak nějak slabost, ale to je nyní snad za mnou, a když si ten graf rozklepu, tak to zdaleka není ten hlavní důvod jeho poklesů. Opradu by mě zajímala hodnota tohoto indexu u Radka Hulána nebo Iva Lukačeviče, kteří si teď Visty na svých blozích pochvalují. Bez legrace.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).