Hlavní navigace

Licenční politika Microsoftu stojí za starou belu

12. 6. 2007 14:55 koppel

Budete se mnou asi souhlasit, když prohlásím, že těžko najdete softwarovou firmu se složitější licenční politikou než je Microsoft. Jistě, souvisí to asi také s tím, že jde o největší softwarovou firmu na světě, ale myslím, že logická implikace to úplně nevynucuje, takže máslo na hlavě mají hlavně oni.

Vše se komplikuje tím, že jde o firmu, která má i v ČR zájem legalitu používání svého softwaru vynucovat, takže je citelný zájem uživatelů a jejich dodavatelů podnikat nějaké kroky k tomu, aby licence byly v pořádku. Pak ovšem narazíte na další velmi kladný rys Microsoftí snahy vše kolem licencí udělat jednoduché a přehledné.

Potřeboval jsem si ověřit něco okolo OEM licencí a tak jsem zabrousil na patřičné www stránky. Produktové prezentace zdá se fungují na jedničku, ale jakmile chcete konkrétní texty, tak velmi rychle narazíte. Nestrávil jsem tam dlouho, takže netvrdím, že můj průzkum je komplexní a prokazatelný, ale že z několika málo kliků 3 skončí na různých formách lituji, je dle mého názoru dosti alarmující a dá se z toho udělat rychlý závěr.

První pokus je použití funkce hledej vpravo nahoře na www.microsoft.cz, s textem „oem“, abych rychle získal přehled kde nějaké informace jsou. Velmi lákavě vypadá pátý odkaz s titulkem „Microsoft Licence: Nákup softwaru s počítačem (OEM)“. Ten ovšem vede na zřejmě neexistující/ne­dostupnou doménu labs.microsoft.com. (celý odkaz je labs.microsof­t.com/cze/licen­ce/oem/default­.mspx).

Pak jsem chvíli bezradně bloumal po jiných výsledcích a zaujal mě odkaz na Licenční výjimky (http://www.mi­crosoft.com/cze/in­folinka/faq/li­cencovani/vyjim­ky/default.mspx). Jistě důležitý text, který jak se zdá je od 5. února 2007 stále intenzivně připravován. Takže nerušme.

Nakonec jsem samozřejmě spíš dílem náhody narazil na stránky pro System Buildery (http://oem.mi­crosoft.com/scrip­t/contentpage­.aspx?PageID=4239&wa=w­signin1.0), což je ten nejlepší zdroj informací o OEM. Například se zde nalézá plný text aktuálně platné licence OEM System Builder. Jak se zdá, tak i na něm se velice intenzivně pracuje (http://oem.mi­crosoft.com/scrip­t/contentpage­.aspx?pageid=512304), takže aktuálně není třeba ho zveřejňovat.

Opravdu si myslíte, že GPL je tak blbej způsob licencování? Minimálně je to jeden z nejrozšířenějších textů na světě (zřejmě po Bibli).

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).