Hlavní navigace

Internet a důvěryhodnost informací

10. 12. 2007 0:29 (aktualizováno) koppel

V souvislosti s vzrůstajícím konkurenčním bojem mezi internetovým zpravodajstvím a různými klasickými formami se často vytahuje neověřitelnost důvěryhodnosti informací získaných na internetu. Jde o obtížně uchopitelný pojem, zvláště dokud se pohybujeme právě v rovině internet versus klasická média (dosaďte TV, noviny nebo rozhlas dle ctěné libosti).

To je jedna z temnot v níž se zástupci „klasiků“ ve směru k internetu pohybují. Zatímco třeba Nova se vymezuje oproti ČT, MF Dnes třeba proti Blesku – tedy TV stanice oproti jiné, novinový titul proti titulu – tak nakonec si všichni s chutí odplivnou oproti internetu. Ten obecný pojem odráží jejich bezradnost. A zatímco i já vím, že když si na titulce onoho Blesku přečtu, že do Země během pěti let narazí meteorit, tak se to na akciových trzích příliš neprojeví, tak podobné rozlišování zdrojů na internetu mediálním expertům nevoní.

Možná by bylo lepší cílit do vlastních řad. Podívejte se semhle. Jde o internetovou podobu tištěného článku Ústecké regionální přílohy MF DNES. Do písmene.

To je mimochodem oblíbený způsob jak „klasikové“ tvoří internetový obsah. Přetisknou, překopírují. No v televizi by je taky nenapadlo promítat záběry na rozevřenou stránku novin, ale internet stále není chápan jako svébytný prostředek s vlastní formou.

Všimněte si věty „Z prunéřovského komínu vyletí ročně 8,9 tun jen skleníkových plynů.“. Dole pod článkem je totéž zopakováno v přepočtu na kilogramy (v tištěné verzi ve slušivé tabulce). Tedy někdo údaj vzal, uchopil, zformátoval, dokonce přepočítal. Evidentně tedy nad ním přemýšlel. A nic mu nepřišlo divného. Naštěstí článek i správně ozdrojoval (vím, tady mají někteří na internetu stále co dohánět) – Integrovaný registr znečišťování. Tam najdete také správný údaj: 8,93 miliónů tun za rok 2006. Malý rozdíl pro lidstvo. Ještě stále si myslíte, že ti ekologové přehánějí, když o stránku dále v stejném tištěném vydání MF DNES tvrdí, že ze onoho prunéřovského komínu vyletí 17 tun CO2 každou minutou?

Nezapomeňme, že ne všchny chyby jsou takto průhledné. Nejméně ty záměrné.

Jednou velkou výhodou internetu je možnost rychle něco opravit. Samozřejmě to má i tu stinnou stránku, že takto jdou chyby dobře zatušovat a věci měnit lidem pod rukama, ale při nějakém úletu klady převáží nad zápory. Minimálně dál nemystifikujete další. Naproti tomu, když něco vytisknete na papír, tak můžete maximálně vydat opravu v dalším čísle, kterou si stejně nikdo nepřečte.

A když už autora informace na internetu podobné štěstí, že si uvědomí vlastní chybu nepotká, tak je tu stále ještě obvykle nějaká forma diskuze, kde ho čtenáři rádi roznesou na kopytech.

A kdyby ani toto nepomohlo, tak nedůvěřivý čtenář může vždy poštvat na internetový zdroj přítele Googla a najít si i jiné zdroje o tomtéž. Možná právě tato čtenářova svoboda je tím, co tak dráždí. Když si totiž předplatíte jedny noviny, těžko investujete i do dalších dvou. Zprávy na TV se i z tohto důvodu časově překrývají. A na internetu je se združování informací o jednom k sobě dokonce nový směr (news.google.cz a jemu podobní). Co to dělá s loajalitou a reklamou netřeba rozvádět.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).