Hlavní navigace

Co všechno na vás Google ví?

26. 10. 2007 16:19 (aktualizováno) koppel

Tohle je určitě populární téma. A taky zprofanované. Zvětšující se velkobratrství Googlu se probírá horem i spodem velmi rádo. Rozptyl názorů je ohromný. Od těch optimistických: „Znají maximálně tak IP adresu a k čemu jim tak asi je,“ až po ty panikářské: „Určitě se dá progooglovat i k telefonnímu číslu mé milenky.“

Pravda je tam někde venku. Riziko pro každého je samozřejmě rozdílné. Pokud používáte prohlížeč neschopný (nebo zneschopněný) udržet cookie, máte dynamicky přidělenou IP adresu a ze služeb Googlu používate jen vyhledávání, tak bude asi zanedbatelné. Jenže to už dávno není typické schéma.

Zkusil jsem to rozebrat podle sebe a došel jsem k jiným výsledkům. Připouštím jsem googlefanatic, ale ne zaslepený. Většinu pokročilých funkcí používám prostě protože jsou nejlepší (alespoň podle mého názoru).

Všechno se zdramatizuje se založením Google Accountu. Ten je podmínkou nutnou pro použití drtivé většiny pokročilých Google služeb (samotné založení schránky na GMailu vede k vytvoření Google Accountu), protože jsou personalizované. Samozřejmě můžete při zakládání Accountu zadat nepravdivé údaje, ale moc vám to nepomůže. Za prvé to pro využití řady služeb (Adsense, Adwords) není dost dobře možné a za druhé s datovým zázemím, které Googlu postupně poskytnete, se dá k vaší pravé identitě pohodlně dopátrat. Takže předpokládám, že většina lidí uvede údaje reálně, stejně jako jsem to udělal já.

Samotný Google Account ovšem moc údajů nenese. Povinně vlastně jen vaše jméno a email. O to ale ani nejde. Důležité je, že Googlu poskyte potřebný jendoznačný identifikátor na doposud anonymním webu. Ke Google Accountu jste většinou přihlášeni stále. Je to založeno na cookie a můžete být přihlášeni z několika počítačů najednou. Vše funguje velmi pohodlně a hlavně dokonale. Výsledek je, že jakákoliv akce na Google službách je napárovatelná na vaši reálnou identitu, což předtím možné nebylo.

Myslíte, že to Google nesleduje? Tak to se mýlíte. Dokonce to veřejně propaguje. Zkuste http://www.go­ogle.com/histo­ry/. Pokud máte Google Account, tak tam uvidíte velmi detailně rozpis všech vašich hledání z minulosti. Praktická služba, ale bohužel taky vidíte na vlastní oči, co vše se uchovává. Vlastně všechno.

Když už jste na History, tak si klikněte vlevo na položku Interesting Items. Nevím, co tam budete mít vy, ale to co jsem tam nalezl já vlastně odstartovalo tenhle článek. Google se tam snaží navrhnout témata a stránky, které by vás mohli zajímat. Na základě vašich předchozích hledání.

Fígl je, že to totálně neodpovídá mému profilu. První položku jsem měl gtalk2voip (GTalk používám jen velmi zřídka a nikdy k VoIP – dobře Google si rád zapropaguje své prodkuty), druhou kogo (restaurace, kde jsem byl jednou asi před rokem a nikdy jsem ji Googlem nehledal), další touch commander (jakýsi program pro PocketPC, které nepoužívám), následuje crysis demo (hry nehraji), dále takashi amano (vůbec netuším o co jde) a končíme s uefa fantasy a champions legue (fotbal bytostně nesnáším).

Proč se v tom tak nimrám? Evidentně to nefunguje. To by nebylo tak hronzé, kdyby některé vlády světa nenapadalo, že by se dalo usuzovat na charakter člověka z jeho chování. Myšlenka logická ovšem v počítačovém provedení vede k tomu, že i normální člověk, který se po přečtení článku o zavedení zákona o zpřísnění nakládání s dětským pornem rozhodne dohledat více informací, může být vytipován za potencionálního pedofila. To za situace, kdy to funguje. Ve chvíli, kdy vám jsou nabízeny evidentně témata, které s vámi nesouvisí vůbec je to ovšem o to hrozivější.

Říkáte, že k tomu je daleko. Možná. Problém je, že v oblastech posedlých bojem proti terorismu jako prvotním cílem pro získání volebních hlasů je možné různé vznešeně nazvané Acty vynášet poměrně rychle a současně jsou tam jaksi posedlí pokročilími technologiemi. Naprostou shodou okolností Google sídlí právě v té zemi.

Nechme těchto specifikací a posuňme se od nich k tomu, co Google o vás (tedy spíš o mně) ví natuty. Používám některé jejich placené služby, takže mají číslo mé kreditky i bankovního účtu. DIČ mé firmy. Ví velmi přesně v čem podnikám (mám na to zacílené Adwords). Znají mé obchodní partnery skrze komunikaci s nimi přes GMail. Mé oblíbené stránky jim dodávám skrze Google Bookmarks. Mnoho dokumentů a statistik mám v Google Documents. Používal jsem Google Desktop, který vám oindexuje celý disk a mimojiné umí to co naindexoval uložit i na internetu u Googlu (za určitého nastavení). Jo, a kompletní návštěvnost mých webů mají v Analytics, kdyby ještě toto chybělo.

Vlastně si teď vůbec nevzpomínám co všchno jsem od Googlu zkusil. Oni ale určitě ano. Když to vemu kolem a kolem, tak nikdo na mne neví víc než Google. Ani můj doktor, banka nebo stát. Zatím mi to nevadí. Vadilo by mi to, kdyby to zpřístupnili někomu jinému? Určitě. Nejhůře těm, kteří by nad tím chtěli dělat nějaké skvělé závěry nebo sociologické analýzy.

P.S. Teď jsem si vzpomněl na Picasu. Takže tam jsou fotky mého domu i přítelkyně. ;-)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).