Hlavní navigace

Asus EEE začíná být pěkně e-e

24. 9. 2007 2:10 koppel

Mám rád ultrapřenosné notebooky. Průšvih je prostě v tom, že se bez notebooku během dne neobejdu. Přestože se mi povedlo zmigrovat 90% aplikací, které během dne potřebuji na web, tak jsem si moc nepomohl, protože většina z nich vyžaduje různé obezličky typu pokročilý Javascript nebo ActiveX. Takže ač mám chytrý telefon, tak tahám celý den notebook v batohu a nadávám na to jak je těžký. Navíc se o něj bojím, protože ultraportable nepatří k levným.

Proto jsem se zájmem sledoval koncept Asusu EEE PC, který měl být hodně malý, hodně PC a přitom hodně levný. Něco co může člověk tahat s sebou všude a nebát se, že to někde zapomene. Ovšem pomalu se ukazuje, že původně deklarované parametry se za cenu kolem 200 USD – tedy cca. 6000 Kč bez DPH – splnit nedají.

Asus nyní přišel s několika různě odstupňovanými modely. Z jejich zkoumání zjistíte, že cene konfigurace vhodné pro mobilní práci (wifi a 512 MB RAM) nebude za 200, ale spíš 300 USD. A to už je cca. 9000 Kč. To už se hodně blížíme ceně obvyklého notebooku. Stále by nebylo zle, protože EEE má být ultraportable a to za takovou cenu opravdu nepořídíte. Jenže se ukazuje to, že ani slabá HW výbava nezlomí prokletí UMPC a s čtyřčlánkovou baterií (tedy lepší variantou) bude výdrž asi 3 hodiny. Tedy reálně spíš dvě a něco. A to je na ultraportable málo. Zjistil jsem, že na celodenní pracovní cyklus je potřeba nominálních asi 5 hodin, abyste se nemuseli strachovat o to, že někde na cestě budete bez šťávy. Tedy abyste nemuseli přihodit síťový napaječ a tím se dostat hmotností někam kam nechcete. Z toho mi začíná plynout, že EEE zase nebude to pravé.

Možná si říkáte proč sem tahám mizerné stesky na hardware, který se notabene ještě neprodává. Jenže ono to s budoucím rozvojem internetu hodně souvisí. Na jedné straně se zapojují noví uživatelé, kteří internet zatím nepoužívali. U nás je takových stále dost, ale venku už je stupeň nasycení výrazně vyšší. Takže dalším způsobem jak zachovat dosavadní raketový růst a mohutnění internetu je zintenzivnit jeho používání stávajícími uživateli. Tedy odpoutat je od jejich stolních PC nebo poponášených notebooků. A to se nám stále nedaří.

Samozřejmě tu máme mobily. Ty nám v intenzitě používání počítače už dávno předběhly, přestože jsou výrazně mladší. Jenže ony už na svůj strop využití narazily. Nové komunikační technologie (MMS, internet v mobilu) netáhnou a tak si všimněte, že nové modely mobilů teží spíš už spíš z off-line vymožeností (lepší foťák, přehrávač hudby, hry). Takže odtud internetu pšenka nepokvete. Mobilům se daří eliminovat mnoho doposud samostatných kusů hardwaru (hodinky, digitální foťák apod.), ale na počítače zatím nesáhly. A nevypadá to, že se tak stane. Jde mimojiné o limity dané jejich velikostí. iPhone sice ukazuje, že i tady se dá ještě dále útočit pomocí optimalizace ergonomie UI, ale to už je spíš mačkání šťávy z posledních sil než otevírání nové cesty.

Internet se v nejbližší budoucnosti bude muset stále spoléhat na počítače a něco jako EEE by mu samozřejmě pomhlo. Jenže architektura tlustého klienta jako prohlížeče internetu stále vyžaduje hardware, který nejsme schopni vyrobit v potřebné malorozměrové kvalitě a nízké ceně. Končí na to UMPC a zdá se, že ani EEE nebude tím průlomem. Ale každopádně jde o přiblížení se. Snad už příště.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).