Hlavní navigace

ACTA je sto let za opicema

30. 1. 2012 17:41 Jindra Toliman

Česko se „probouzí“ po černém víkendu.Média se pomalu začínají kvalifikovaněji rozepisovat na téma ACTA. Až doposud to byly, až na pár výjimek, jen slabé výkřiky. Dobře se rozepsala třeba lupa.cz.



Když jsem se díval na diskusi na ČT24, pan Alex Ivančo z ministerstva pořád dokola mlel jedno – jedná se o obchodní dohodu, je naprosto standardní že obchodní dohody se dojednávají v utajení. Formálně je to sice obchodní dohoda, ale s dalekosáhlými důsledky. Kdyby byla obchodní, nemusely by ji ratifikovat všechny státy unie!



Bohužel na druhé straně seděl velitel „pirátů“, dredovaný pán, na kterého si (bohužel) nezasvědcený divák udělá názor sám. Z diskuse vyšel špatně, masu se mu rozhodně nepodařilo přesvědčit. Jeho argumenty byly chabé, nebyl připraven. Ani se nedivím, bylo to jako blesk z čistého nebe.



Jenže podobně jako pán s dredy na veřejnost působí DDoS útoky od „anonymních“. Toto načasování bylo podle našeho názoru zcela vykalkulované. Podepsat dohodu v Japonsku, ihned na to exemlárně potrestat Megaupload (média byla přizvána aby mohla natáčet zabavování aut a majetku). No a očekávat, že si skupiny jako Anonymous připraví nějaké ty akce. Všechno to bohužel celou myšlenku ACTA jen přiživuje.



Nedovedu si představit, že mi celník oznámí, abych na svém šifrovaném laptopu zadal heslo, aby se do něj mohl podívat, pakliže chci cestovat dál. Nedovedu si představit, že mě vyzve, abych zadal heslo do cloudové služby Google Music, aby mohl ověřit, že nekradu. Nesmířím se s tím, že může někdo požadovat okamžité odpojení Wikipedie za copyrightovaný kus textu na jednom ze článků. To prostě nejde.



ACTA je sto let za opicema.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).