Hlavní navigace

Windows Live Local spuštěn

13. 2. 2006 10:11 (aktualizováno) David Antoš

V mapách se tedy dějí věci, dnes hned dvě novinky. Kromě zajímavého, ale nepříliš použitelného experimentu Google Transit dnes došlo ke spuštění Windows Live Local. První věc, která zarazí, je samotný název služby. Vypadá to, přestože to Microsoft popřel, že hodlá značku MSN postupně opouštět a využít i na internetu sílu značky svého OS. Tomu by odpovídá i to, že adresa virtualearth.msn­.com, na které byla umístěna betaverze mapovací služby MSN, je dnes přesměrována na WLL.

Přestože WLL z Virtual Earth vychází, přináší řadu vylepšení. Stejně jako nejbližší konkurent Google Local využívá technologie AJAX, která dělá z webové stránky dynamickou aplikaci. S Googlem jistě také bude nejvíce srovnáván. Pokusím se tedy o rychlé srovnání obou služeb.

Klasické mapy

Přestože dnes online mapovací servery nabízejí spoustu hejblátek, nejdůležitější zůstávají klasické mapy, které člověk nakonec využije daleko častěji, než satelitní snímky apod. WLL, stejně jako Google, nemá pokrytou celou Zemi. Google zobrazuje USA, Kanada a Británii, WLL pouze USA a Kanadu. Obě služby určitě časem plánují expanzi do dalších částí světa, již dnes je na Googlu možné najít satelitní snímky Prahy a na WLL základní automapu Evropy. Kvalitu klasických map je těžké hodnotit. Osobně se mi zdají zcela srovnatelné, rozdíly jsou čistě v barvičkách.

Satelitní mapy

Jako první se satelitními snímky přišel Google poté, co odkoupil společnost Keyhole. WLL se Googlu snaží konkurovat i v této oblasti a satelitní mapy má také. Zatím však drtivě prohrává. Jeho snímky pokrývají menší plochu a především mají značně horší kvalitu. Porovnával jsem si záběry New Yorku a kvalita je nesrovnatelná. Google nabízí pěkné barevné obrázky, fotky z WLL jsou nekontrastní a vesměs černobílé. Jelikož dnes i Google umí přes satelitní snímky zobrazit popisky ulic, nenabízí v tomto směru WLL nic navíc. Svůj hendikep se snaží dohnat detailními fotkami z ptačí perspektivy, ale o tom níže.

Ovládání

WLL oproti Google Local nabízí mnoho doplňujících funkcí. Ty jsou možná někdy užitečné, ale celkově jsou na úkor přehlednosti. Nadále platí, že se narozdíl od Googlu doplňující odkazy, výsledky vyhledávání a vše ostatní zobrazuje v „boxících“ přes mapu. Působí to asi vzdušněji.
Na horním okraji stránky je umístěn formulář pro vyhledávání. Google zde umožňuje přepnout mezi 3 druhy – obyčejný vyhledávací políčko, hledání obchodů a institucí a plánovač tras. Na WLL najdete jen podobu odpovídající druhé z možností na Googlu – dva formuláře vedle sebe, jeden pro zadání toho, co chcete (pizza, hospital…) a druhý pro oblast, ve které máte hledat. I WLL samozřejmě má plánovač tras, ale ten je zařazen mezi odkazy pod hlavním formulářem a vyskakuje do nového okna nad mapou. Je to asi jen otázka zvyku, ale integrace všeho do pouze jednoho formuláře mi připadá geniální. Napíšete-li do Googlu „pizza new york“, pochopí, že chcete pizzerii v New Yorku. Napíšete-li „new york to los angeles“, vyplivne na Vás skutečně plánovač této trasy. Zkrátka jednoduché.
Pohyb s mapou je podobný, ale ne zcela stejný. WLL nabízí více možností, Google větší jednoduchost. Tlačítka pro zoomování a posouvání mapy jsou v zásadě shodná. Ostatní věci jsou již odlišné. Po dvojkliku na nějaké místo mapy Googlu mapu vycentruje. Na WLL znamená dvojklik zazoomování o jednu úroveň. Mapa se na WLL i na Googlu posouvá velice intuitivním tažením mapy myší. Bohužel WLL, stejně jako předtím VE, zcela nespolupracuje s Firefoxem. Pokud ve FF stisknete myš, mapu posunete a stisk uvolníte, mapa se bude nadále pohybovat podle pohybu myši. Tato chyba se mi v IE neprojevovala. Dále – WLL dokáže zoomovat pouhým pohybem kolečka myši, což je skutečně rychlé a perfektní. Posledním rozdílem je funkce pravého tlačítka na WLL, po jehož stisknutí se zobrazí kontextová nabídka.

Pohled z ptačí perspektivy

Největší trumfem WLL jsou fotografické snímky z ptačí perspektivy. Byly pořízeny nad desítkami velkých amerických měst pomalu letícími letouny a jejich realističnost dále posunuje hranice dané satelitními snímky. Fotky jsou mírně nakloněny a jelikož je možné podívat se na danou oblast ze všech 4 světových stran, iluze 3D pohledu je skutečně dokonalá. Obávám se však, že jejich praktické použití je ještě spornější než je tomu u satelitních záběrů. Je to pěkná podívaná a možná se člověk rád podívá na místo, kam například chce jet na dovolenou. Ale pro drtivou většinu použití map jsou zcela zbytečné.

Ostatní funkce

Ostatní možnosti WLL jsem příliš nezkoumal. Je možné na jeden klik poslat odkaz na vybranou oblast emailem nebo na svůj blog na MSN Spaces nebo si uložit oblasti do „Scratch padu“.

Zhodnocení

Windows Live Local je více než důstojná konkurence Google Local. Z jeho předností bych vybral zoomování kolečkem a letecké snímky. Na druhou stranu kvalita satelitních snímků je až směšná a celkově považuji přehlednost a ovládání WLL za horší než Googlu. Jelikož to je ale pouze můj osobní dojem a dost možná jen otázka zvyku na ovládání Googlu, nezbývá než WLL zkusit a vytvořit si názor sám.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).