Hlavní navigace

Názor ke článku Web 2.0 je bullshit od jilm - [5] Web 2.0 není jako Londýn. V případě...

  • 24. 8. 2006 10:15

    jilm (neregistrovaný)

    [5] Web 2.0 není jako Londýn. V případě Londýna neumím přesně určit jeho hranice, ale vím, co to je. Město. Web 2.0 je... vlastně co? Nový design? AJAX?

    Zajímavý je výběr projektů, které jmenujete (MySpace, flickr, Gmail, Digg, last.fm a YouTube).
    V případě MySpace i YouTube vůbec nerozumím, proč se za 2.0 označují. Designově konzervativní, minimum AJAXu. Komunitní weby prostě nejsou vůbec nic nového a video online je jen důsledek lepšího připojení, proč by mělo být znakem web 2.0?
    flickr nejen není nejoblíbenějším fotohostingem, ale pravděpodobně se jím ani nestane. Je ovšem pravda, že Yahoo! Photos postupně část jeho funkcí přebírají.
    Gmail je skvělá AJAXová aplikace, která také má velký úspěch. Ale jak se na něm projevuje web 2.0 znaky, promě onoho AJAXu? Je to prostě jen další generace webmailů, která díky javaskriptům umí řadu věcí rychleji.
    last.fm si zatím oblibu "normálních lidí" imho nezískalo. Až jej na počítači bude mít aspoň 10 procent uživatelů, pak půjde o úspěch. Zatím to je jen typický zástupce web 2.0 projektů, které mají silně omezený okruh fanoušků.
    Digg je poměrně úspěšný, nicméně stále je daleko za konvenčními zdroji zpráv. Ačkoliv mu fandím a věřím, kdo ví, jestli skutečně má na to, přitáhnout stávající čtenáře CNN, New York Times, Washington Post.

    Celkem samozřejmě nechci popírat, že vzniká spousta zajímavých myšlenek, které jednou v nějaké podobě úspěch prostě zaznamenat musejí. I to RSS se nakonec nějak mezi lidi vetře. Jen se mi zdá termín web 2.0 silně nadužívaný a v podstatě úplně prázdný.
    A druhou tezí je, že řada projektů (ale i technologií a technik!), kterým je dnes tleskáno, jsou jen hračičky, které se nikdy neprosadí pro svou zbytečnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).