Hlavní navigace

Video nového Yahoo! Mailu

8. 6. 2006 15:52 (aktualizováno) David Antoš

betaverzi nového emailu od Yahoo! se hodně mluví a obvykle se lidé snaží porovnat jeho kvality s Gmailem. Betaverze však bohužel není veřejně přístupná a nefunguje ani systém pozvánek, jako u Gmailu. Pokud se do ní chcete dostat, musíte mít účet u Yahoo!, být občan USA a zaregistrovat se na tento pořadník. Nevím, jak moc to Yahoo! kontroluje. Nastavil jsem si dnes USA za svou domovinu a zkusil se zapsat. Podle zkušenosti úspěšných čekatelů však budu čekat minimálně 3 měsíce.

Na to, abych viděl, jak nový Yahoo! Mail vypadá, už však čekat nemusím. Philipp Lenssen vstup tento týden získal a natočil pěkné video perfektně ukazující nové uživatelské prostředí.

Screenshot nového mailu od Yahoo!

Odkaz na video (WMV)



Nová verze Yahoo! Mailu je dokonalá. Dokonalá kopie Outlooku. Na to, že se jedná o stránku, kterou otevřete v obyčejném prohlížeči, je to skvělá práce. Outlook je skutečně robusní desktopová aplikace se spoustou funkcí a nový Yahoo! Mail určitě aspiruje na titul nejpropracovanější ukázky AJAX technologie. Ukazuje se, že nás splynutí světa offline a online možná čeká dříve, než to vypadá.

Nicméně není to málo? Neočekáváme od nových AJAX webových aplikací víc než jen převedení starých postupů do online prostředí? Ostatně já jsem na Gmail nepřešel ani tak z webového Centra, jako z desktopového Thunderbirdu. Nedal jsem mu přednost jen proto, že je online, ale především proto, že mě chytla jednoduchost jeho uživatelského prostředí. Dobré dvě třetiny funkcí desktopových aplkací vůbec nepotřebuji a nechci. Při práci s poštou postupuji pokaždé stejně – po ruce musím mít svých 5 operací, které se zprávami dělám, a zbytek mě jen obtěžuje a zdržuje.

Zdá se však, že jediný Gmail se vydal cestou zcela nového prostředí, zcela přehodnoceného pojetí emailové komunikace. Nový Yahoo! Mail a asi i Hotmail budou vypadat jako co nejvíce desktopové klienty, u nás vizi Googlu špatně pochopilo GigaCentrum. Je však možné, že pletu já a lidé ve skutečnosti nechtějí žádné radikální změny. O Gmailu se někdy hovoří jako o velkém propadáku, který ani za necelé dva roky existence nedokázal vyvolat žádnou vlnu, která by zcela změnila rozložení tohoto trhu. Yahoo! Mail údajně drží cca 23%, Hotmail 20% a Gmail pouhých 2,5%. Ostatně i Google se svým způsobem snaží vyjít konzervativním uživatelům vstříc a nově přidal vedle tlačítek Archivovat a Spam i tlačítko Smazat. Přitom v první verzi Gmailu neměla jít pošta mazat vůbec.

Říci, že je Yahoo! Mail pouhým Outlookem v prohlížeči není zcela fér. Oproti němu má totiž, stejně jako Gmail, jednoduché prohledávání zpráv. To má například i Thunderbird, ale vyhledávání na mém počítači bylo neuvěřitelně pomalé. Ostatně celý Thunderbird mi časem zabíral příliš mnoho místa a musel jsem ho restartovat. To se Vám u webové služby nestane.

Zabijákem, kvůli kterému bych snad i uvažoval o přesunu na Yahoo!, jsou panely. Jak říkám – Gmail mám skutečně rád a takřka stoprocentně naplňuje mé poštovní potřeby. Mám v něm jediný problém. Není příliš pohodlný, pokud člověk potřebuje mít pracovat s více zprávami najednou. V desktopovém pojetí emailu máte vlevo menu, vpravo nahoře roletku se všemi zprávami v dané složce a vpravo dole se zobrazují ty zprávy, které si nahoře označíte. Neztrácíte tak přehled o příchozích mailech při čtení. Můžete si snadno překliknout z jednoho na druhý a porovnat informace.

Tohle mi však ve skutečnosti neschází. Schází mi možnost mít otevřeno více oken. Nejčastěji jde třeba o to, že píši mail, do kterého potřebuji vložit informace z nějaké došlé zprávy. V Gmailu to musím řešit otevřením Gmailu ve více panelech Firefoxu. Nepohodlné. Nový Yahoo! Mail na to jde daleko chytřeji a přináší emailování v panelech. Ukázka je na videu, případně si můžete prohlédnout tento screenshot. Zdá se to být geniálně rychlé, jednoduché a intuitivní.

Gmail je stále ve stavu betaverze, přestože se zdá, že by již dávno mohl být označen za hotový. Poslední dobou se na něm neděje nic dramatického, doplňovány jsou pouze funkce menšího významu. Pevně věřím, že jeho dospění přijde už letos, možná na aplíla – 2 roky po zveřejnění. Google by v tom případě měl přijít s něčím, co by betaverzi od verze ostré jasně odlišilo a přineslo tak Gmailu novou vlnu publicity. Obávám se však, že panelové mailování na pořadu dne není. Do uživatelského prostředí Gmailu by bylo složitěji vkládáno a Google by jen kopíroval cizí nápad. Dočkáme se tedy něčeho převratného? Těžko.

Na druhou stranu Google je v tomto souboji stále jen vyzyvatelem a může jedině získat. Vypadá to, že v oblasti vyhledávání ještě dlouho bude schopen udržovat a upevňovat své jedinečné postavení. Email pro něj není klíčový, klíčový je pro Yahoo!, ale i Microsoft. Úspěch Gmailu a Google Talku by znamenal razantní oslabení jeho rivalů. Základem portálu jsou vyhledávání a email, nic jiného.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).