Hlavní navigace

Velká věc - Google koupilo Writely! Google Office blízko.

13. 5. 2006 8:55 (aktualizováno) David Antoš

Před krátkou dobou došlo na blogu Writely k potvrzení spekulace, která se objevila již pár hodin předtím. Jedná se o první velkou akvizici Googlu v tomto roce a veliká je skutečně velmi. Google tím definitivně vstupuje do boje proti Microsoftu na poli kancelářských balíků.

Když jsem před rokem četl články, které spekulovaly nad Google Office, GooOS či Google PC, příliš jsem tomu nevěřil. Nevypadalo to, že by vývoj čehokoliv z toho byl nějak daleko. Google měl vlastně jen Gmail a pak nic. Aby vůbec mohl pomýšlet na konkurenci desktopových, mnoho let vyvíjených programů od Microsoftu, musel udělat mnoho věcí.

Dnes je naprosto jasné, že se ještě letos, nejpozději příští rok, dočkáme minimálně Google Officů. Samozřejmě online a AJAX. Pojem „kancelářský balík“ je poměrně nejasný, proto je těžko říct, co bude ten od Googlu obsahovat. Jistý je email, kalendář, RSS čtečka, WYSIWYG editor webových stránek, textový editor a pravděpodobně i tabulkový editor, který je asi nezbytný. Avšak kdo ví, co nám ještě čas přinese.

Ne každý pravděpobně ví, co to Writely je. Já jsem se naštěstí, pod vlivem spekulace o prodeji Googlu, dnes ještě stihl zaregistrovat, mohu Vám proto poskytnout pár screenshotů. Nové registrace jsou totiž dočasně zastaveny, z obavy o nezvladatelný příliv nových uživatelů pod dojmem zpráv o akvizici. Celkem rozumný krok vzhledem k tomu, co se dělo po spuštění Google Analytics, Page Creator a ostatně i Readeru.

Writely je tedy AJAXový textový editor. Těch je celá řada, právě Writely je však hodnoceno jako nejlepší pokus v tomto směru. A skutečně, funkčností mě příjemně překvapil. Možná je to tím, že používám OpenOfficy nebo tím, že se v záplavě funkcí destopového editoru ztrácím, ale dovedu si opravdu představit, že bych Writely používal i pro psaní rozsáhlejších dokumentů. Ostatně vytvořený dokument je možné exportovat do DOC, PDF i ODP (resp. možná zatím jen do starého formátu OO) a je tak s nimi skutečně plně kompatibilní.

Na druhou stranu nechci Writely ani přechválit. Do dokonalosti mu chybí mnohé. Má omezené možnosti formátování a zcela postrádá tu kupu doprovodných funkcí, které se v klasických edotirech schovávají kdesi v košatém menu. Nicméně pro Google by mohlo být lákavé, že tak, jako Gmail není kopie destopových emailů, ani Writely se nepokouší jen o pouhou imitaci. Web si žádá jiné vlastnosti a ovládání, brutální zjednodušení může být cestou, jak překonat robusní klienty.

Na druhou stranu zvláště Word je skutečně dobrým softwarem a spousta funkcí je zkrátka potřeba. Ve Writely není možno vytvořit zápatí. Nedají se normálně vkládat poznámky pod čarou. Neexistuje stránkování, vlastně přechod na novou stránku se Vám vůbec nezobrazí. Není možné jednoduše vložit obsah dokumentu (což já ovšem s OO také neumím). Zkrátka diplomovou práci bych ve Writely zatím nepsal.

Dost k popisu Writely. Více Vám řeknou screenshoty na konci článku. Co tedy tato akvizice znamená pro Google i Writely? Je to jasné, Google otevírá další válečnou frontu proti Microsoftu. A v této nemá co ztratit, dominantní MS může jedině ztrácet. Potvrzuje se tak to, co jsem zde psal před časem. Google si musí pečlivě střežit, aby si jeho vyhledávač udržoval svou pozici a nemusí nikam spěchat. Vše ostatní je navíc, je bonus. Nemusí mít okamžitý raketový úspěch s dalšími službami, může si dovolit postupovat klidně a rozvážně. To platí pro Gmail, Google Base i Google Office. Jediný tlak je tak snad jen ze strany investorů, jejichž očekávání jsou veliká.

Jasná příprava kancelářského balíka také oživí spekulace o GooOS a Google PC. Google se logicky, stejně jako MS, musí připravovat na novou verzi Windowsů, která může znamenat velký zlom ve vývoji. Je proto jisté, že se letos máme na co těšit od všech hráčů, ve všech oblastech.

Motivace autorů Writely je na jejich blogu vysvětlena v několika bodech, které si dovolím volně přeložit:

10. Writely je jako housenka, která se, jak doufáme, promění ve spolupráci s Googlem v krásného motýla!
9. Milujeme filosofii a hodnoty Googlu – zvláště „Zaměření na uživatele.“
8. Stejně jako Google jsme posedlí respektem soukromí uživatelů.
7. Mnoho našich uživatelů je též fanoušky Googlu a používá jejich služby.
6. Přechod ke Googlu nám umožní dělat rychleji velké věci.
5. Někteří lidé se bojí svěřit malé začínající firmě své dokumenty…a my již nadále nejsme malá začínající firma.
4. Máme rádi lava lamps (nevím, jak se to jmenuje česky, takové ty barevné bubliny) a v Googleplexu jsou skutečně všude.
3. Tři slova: Obědy v Googleplexu zdarma ;)
2. Tak jako bylo zábavné vytvořit oblíbenou, globální, 24×7 webovou službu, je velice pěkné vzít si jednou pro změnu dovolenou!
…a důvod číslo jedna je???

1. Budeme moci poskytnout Writely ne tisícům, ale miliónům uživatelů – čm více, tím lépe :-)

Co tedy teď můžeme čekat? Ze začátku asi vůbec nic. Bude trvat, než se Writely na Googlu zabydlí. Později je celkem pravděpodobný redesign, asi i přejmenování. Bude třeba převést účty, jelikož Writely určitě bude integrováno pod Google Accounts. Dále se jistě bude pokračovat ve vývoji editoru a to tak, aby zapadaly do koncepce Googlu. Pravděpodobná je postupná integrace s dalšími nástroji budoucího kancelářského balíku. Otázka je, jak do této nové aktivity Googlu zapadá nejasné partnerství se Sunem a jeho OpenOfficy.

Na závěr slibované screenshoty:
Upload – do Writely můžete naimportovat již vytvořené dokumenty ve formátech DOC, RTF, ODP a SXW.
První uploadovaný dokument – zde Writely obstálo, nic není rozhozené, formátování sedí. Ovšem v tomto souboru toho moc co zkazit není.
Druhý uploadovaný dokument (1), (2), (3) – daleko větší soubor, i více formátování. Hned u titulní stránky je problém – text nadpisu je zobrazen přes sebe. Jinak je vše bez větších problémů, zvládl tabulky a svým způsobem i poznámky pod čarou, které se ovšem objevily všechny až na konci dokumentu. Stránkování opravdu citelně chybí. Problém je s prohlížečem, tak dlouhý dokument jej spolehlivě složil.
Správce souborů – takto vypadá prostředí správy souborů.
Prostředí editoru – zde můžete konečně vidět celé prostředí editace dokumentů. Na tomto obrázku je ukázáno, že funguje kontextová nabídka po stisknutí pravého tlačítka.
Vložení obrázku – obrázek se vkládá pohodlně, bez popupů.
Změna velikosti obrázku – změna rozměrů je úplně jako u klasických editorů.
Vložení odkazu – vkládání odkazu je stejně snadné jako obrázku.
Další možnosti editace v menu (1), (2), (3), (4), (5), (6) – jen pro ukázku dalších možných operací s dokumentem, pouze výběr.
Collaborate, Publish, Blog, Revisions – Writely je silné v online službách. Na dokumentu může pracovat několik lidí, můžete jej (přímo na webu Writely) veřejně publikovat či umístit na svůj blog.
Publish Preview – než svůj dokument zveřejníte, uvidíte ukázku jeho podoby.

Sdílet

  • 9. 3. 2006 21:55

    Trupik (neregistrovaný)

    Že je Word dobrý textový editor? No to snad ne. A s diplomkou napsanou ve wordu by mě u nás na 100% vyhodili. Každej, kdo po nás zatím ve škole chtěl specifikaci čehokoliv nám taky říkal, ať se ani neopovažujeme mu poslat nějaký doc. Word je zkrátka omyl - doufám, že nové office ho vylepší. (A nejsem žádný anti-MS fanatik, třeba Excel nebo Visual Studio jsou podle mě špička). Omlouvám se za off-topic, ale muselo to ven :o).

  • 9. 3. 2006 22:59

    Insider007 (neregistrovaný)

    Absolutní souhlas. Také mě věta, že Word je dobrý textový editor vyděsila...

  • 9. 3. 2006 23:09

    David (neregistrovaný)

    Víte co je to periferní myšlení? O tom, jestli je Word dobrej editor nebo ne tento článek opravdu není.

    Já jen zopakuju to, co už jsem zde jinými slovy pod jiným článkem už myslím řekl:

    Když Bill Gates vykládá o svých vizích, v Google už na nich nějakou dobu pracují. Tak na mě vývoj v posledních měsících aspoň působí, s trochu nadsázky, přirozeně. Je to běh na dlouhou trať ale Google v něm nakonec dost možná zvítězí.

  • 9. 3. 2006 23:55

    QT (neregistrovaný)

    Gates povídá o vizích, ale Microsoft zatím vydělává víc než kdy předtím (viz zveřejněné výsledky). Co na tom, že ve spoustě segmentů rostou konkurenti rychleji (z menší základny), když Microsoft roste taky a přes všechny problémy neuvěřitelně vydělává. Proč by potom měl Microsoft něco měnit? K tomu se rozhodne až v okamžiku, kdy každým rokem nebude vydělávat více než rok předtím. Do té doby se může podobnýmí názory jen bavit. A bude mít pravdu

  • 10. 3. 2006 13:54

    Petr Weida (neregistrovaný)

    [4] AFAIK Microsoft většinu peněz vydělal na Windows + Office, zbytek je šul nul či ztrátový.

  • 10. 3. 2006 15:02

    David (neregistrovaný)

    [4] Ok, nechme stranou emoce jako jsou nadsázky a bavení se jinými názory a pojďme se na to podívat s chladnou hlavou.

    MS vydělal a vydělává na Windowsech a Officech, což jsou celkem dobré produkty, které se s každou svojí další verzí zlepšují a evidentně je dokáže s úspěchem použít ta největší masa uživatelů a je celkem jedno, že k nim existují tu možná v něčem lepší, tu horší, ale dejme tomu dostatečné alternativy, které jsou v principu obdobné (Linux, Open Office). Produkty MS se prostě z nějakých důvodů používají víc a MS každým rokem roste.

    Ovšem od doby, kdy se MS nechal inspirovat principem Windows a rozšířil ho do světa nepřišel s ničím zásadně novým. Jen postupně (v dost dlouhém cyklu) vylepšuje svoje dva klíčové produkty, ale to je málo.

    Právě myšlenka, že nebude nic měnit, dokud to takto bude fungovat je jistou cestou do záhuby. Nevím, nakolik je Microsoftu vlastní, ale vypadá to, že ano. Microsoft tak usíná na vavřínech svých zisků a může se stát, že ve chvíli, kdy vydá nějakou další verzi Office a Windows, najednou už o ni nebude zájem, protože tu bude někdo úplně jiný, s něčím úplně novým a lepším.

    Pokusy MS o úspěchy na on-line poli jsou sporné. Podívejte, jak dlouho už se pokouší o vyhledávač, ale nějaké výraznější úspěchy ne a ne přijít, jen silácké proklamace. Teď je tady Live.com se svým nestránkováním (jako nejvýraznější novou vlastností), ale není mi jasné, k čemu by to vlastně mělo být dobré. Ve mně spíš budí rozpaky, ale ok, je to zatím jen beta, tak počkejme, jak se vyvine.

    Mluví o tom, že software se v budouvnosti bude stále více používat on-line a vývoj událostí posledního roku tomu také nasvědčuje. A podívejte, co v této oblasti může MS nabídnout - svůj desktopový kancelářský balík, který do online podoby pretaví těžko.

    A naproti tomu je tady Google, firma, jejíž v podstatě jakýkoliv projekt znamenal nemalou inovaci a změnu

    Pro vyhledávání je již dávno její jméno synonymem. Gmail byla první aplikace, která dokázala uživatele přimět používat webové rozhraní místo desktopového, která přišla s technologií AJAXu (pokud ne obecně, tak aspoň do širšího povědomí) nebo briskně koupil společnosti, které s něčím takovým přicházely - např. Urchin a nyní Writely. Z jeho postupu lze vysledovat jasnou strategii s promyšlenými cíly a jasné směřování dál a dál stále k něčemu novému, ačkoliv si na svůj aktuální růst a zisk nemůže stěžovat. Nemluvě o image, díky které nestíhá uspokojovat zájem zvědavců v podstatě o jakýkoliv nový produkt, který spustí, navzdory bohatým zkušenostem z on-line světa, ve kterých je před MS na míle dopředu. A pak je tady komunikace se zákazníkem, i zde je Google ten, kdo vyniká.

    Pokud MS zaspí zlom, který se právě odehrává, půjde to s ním v budoucnosti z kopce a současné zisky na tom mnoho nezmění.

  • 10. 3. 2006 23:20

    Michal Kára (neregistrovaný)

    Pokud vim, tak s pronajimanim aplikaci pres web Microsoft koketuje/koketoval uz nekolik let...

    A ve firmach je tak zabetonovany, ze pokouset se mu tam konkurovat je jeste vetsi vyhazovani penez, nez se pokouset konkurovat Googlu ve vyhledavani :-)

  • 12. 3. 2006 8:57

    Bochi (neregistrovaný)

    Přidám si jen svou malou trošku k diskusi MS vs. Google: Soudě dle toho, jaké mají problémy Windows a jiné produkty MS s bezpečností (hlavně IE a Outlook, Office ovšem také), v současné době bych se opravdu bál jim svěřit on-line zpracování svých dokumentů.

  • 14. 3. 2006 16:57

    jandys (neregistrovaný)

    [8] poznámka k officelive.mi­crosoft.com

    Vyžaduje ke své funkci IE, s Firefoxem nebo Operou se nebaví. A v IE každou chvíli řve zabezpečení ActiveX a SP2. Na normální práci nepoužitelné. Možná jen na nejnižší zabezpečení..­.děkuji ne;-)

  • 10. 3. 2006 22:11

    Jirka (neregistrovaný)

    [6] mluvit o tom, ze MS nema uspech na on-line poli a ze neinovuje je nesmysl. Dobre, mozna zatim nema vyhledavac, ale sve produkty rozhodne poskytuje jako sluzbu. Viz: http://www.microsoft.com/dynamics/crm/purchase/default.mspx a http://officelive.microsoft.com/default.aspx

    To ze nakonec vytvori kvalitni vyhledavac, tomu bych i docela veril. MS patri mezi TOP firmy na inovace a je tak vseobecne uznavan. A i kdyz boj o klasicke webove sluzby (search, e-mail) zatim prohrava, tak to nemusi byt navzdy.

    A jeste k zaspani zlomu. Skoro bych rekl, ze MS je lepe pripraven na prechod software z desktopu na net. Hovori se o tom jiz dlouho a jak je videt, tak neco uz na web presunuje. Navic jeho produkty jsou hodne kvalitni a popularni a ty produkty ma. Narozdil od jinych, kteri kupuji neco, co kancelarsky software spis pripomina, nez jim skutecne je. Pravdepodobne prestane naprosta nadvlada MS, ale presto bych ho zcela nezatracoval.

  • 11. 3. 2006 10:13

    Trupik (neregistrovaný)

    Myslím, že na některé produkty Microsoftu neprávem zapomínátel. Jmenovitě SQL Server 2005 - to podle mne brzo bude jasná jednička ve velkých databázích (tedy asi ne na webu, kde stačí MySQL nebo jiné minimalistické DBMS). To co nový SQL Server umí, to jsou fakt věci (debugování přímo z vývojového prostředí a vůbec perfektní integrace s vývojovým prostředím a programovacím jazykem)..

    A potom Visual Studio 2005 - podle mně jasná špička. Na Windowsech lepší IDE nenajdete a zdá se mi, že už i konkurence to vzdala (třeba Borland).

    A co teprve .NET framework...

    Kdepak, myslím, že Microsoftu žádný krach nehrozí. Je pravda, že na internetu se zas tak nechytá... ale co, Google žije z reklamy, Microsoft z toho, že prodává svůj software. Budoucnost mají oba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).