Hlavní navigace

Portál Windows Live míří (také) na Česko

10. 7. 2006 11:31 (aktualizováno) David Antoš

Po šesti spotech věnovaných Googlu je na čase alespoň kratší zprávička o něčem jiném. Tento týden Microsoft lokalizoval svůj nový internetový portál Live.com (který po příchodu Visty pravděpodobně nahradí MSN) pro Česko. Tím vlastně vstupuje na český trh. Googlu také stačí přeložit své služby, nezakládat ani lokální pobočku a být přitom možná dvojkou (trojkou?, čtyřkou?) u nás. Microsoft u nás svým způsobem je aktivní již dnes. Kromě dávné spolupráce s Atlasem je to dnes provozovaný web MSN.cz. Ten však funguje v podstatě jen jako rozcestník využívací převážně naskinovaných služeb Atlasu, případně odkazující na cizojazyčné služby MSN. Například tedy neexistuje česká verze MSN Hotmail.

windows-live-logo

Oproti tomu Live je něco trochu jiného. Nyní je do češtiny překlopena prakticky jen hlavní stránka Live.com (+ Windows Live Messenger). Tam najdete klasickou personalizovanou domovskou stránku – velice podobnou tomu, co naleznete na Googlu nebo NetVibes. Přestože stále nevěřím, že tyto služby mají budoucnost (ač je sám trochu používám), jsou v trendu a třeba mají šanci získat si i české uživatele. Ostatně Live.com dost pravděpodobně bude defaultní (existuje nějaký pěkný český ekvivalentní tohoto slova?) domovskou stránkou v IE 7.


Lokalizace Live není jen přeložení nějakých systémových hlášek. Defaultně jsou jako moduly nastaveny RSS kanály zpráv na iDnes, sportu na iDnes, Mobilu, MusicWebu, Finančních novin a Fitlife. V adresáři je nabídka dalších zdrojů – Bleskově, Lidovky, dokonce i Lupa.

windows-live-lupa

Na takovéto stránky ovšem patří nejen RSS, ale i další doplňky, Live jim říká gadgets. Těch je poskrovnu. Respektive v tuto chvíli pouze jeden – textové hodiny. Pokud změní jazykové nastavení na angličtinu, nabídne Vám Live daleko více. Nicméně manuálně si na svou stránku samozřejmě můžete přidat jakýkoliv modul, třeba z této databáze.


Co by to ovšem bylo za portál bez vyhledávání. To samozřejmě funguje – více jsem o Windows Live Search psal v březnu. Nicméně funguje jen klasické prohledávání webu, Live vám vůbec nenabídne možnost hledání obrázků či v mapách. (Že je Windows Live Local zajímavá aplikace jsem psal pro změnu v prosinci. :-)) Stejně tak se zatím nedostanete ani k Live Mailu (ovšem asi není o co stát).

Na druhou stranu není důvod nepředpokládat, že minimálně přeložení se dočkají postupně všechny služby pod hlavičkou Windows Live. Ono to není až tak náročné a všechny americké portály se snaží expandovat i jinam. Tuzemským portálům tak roste velká konkurence – zdá se, že kromě Seznamu není nikdo schopen držet krok.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).