Hlavní navigace

Patrick Zandl koupil Chemopetrol

4. 5. 2007 20:16 David Antoš

V průběhu roku 2006 začal pracovat na projektu internetové televize Stream.cz. Koncem stejného roku ohlásil kapitálový vstup do společnosti Chemopetrol, velikost investice nebyla specifikována.

No tedy, tomu se říká český sen. Podnikání na internetu se začíná opravdu vyplácet, internetové podnikatelské hvězdy se dostávají do elitní ligy, vždyť Chemopetrol není jen tak nějaká akvizice, hodnota jeho aktiv v roce 2005 byla téměř 30 miliard korun. Z prodeje Jaggu to asi Patrick Zandl nefinancuje…

Nemůžete tomu uvěřit? Pouze cituji, co říká Wikipedie. No dobrá, přiznávám se, využil jsem její otevřenost a tuto překvapivou informaci do ni bez jakéhokoliv odvolání na nějaké zdroje přidal sám. Na Klubovém večeru SPIRu se totiž právě Patrick Zandl přel s Jiřím Donátem o schopnosti komunity čistit obsah generovaný podobnými záškodníky jako jsem v tomto případě já. Patrick Zandl přitom řečnicky vyzval, ať to klidně vyzkouší právě na jeho heslu.

Tuto na první pohled nesmyslnou větu jsem do Wikipedie nevložil před pár minutami, dokonce ani ne dnes. Je tam již od minulého čtvrtka a jistě by tam byla ještě dlouhé týdny či snad i měsíce, kdyby ji někdo po přečtění tohoto spotu nesmazal (mimochodem i to bude zajímavé sledovat, jak dlouho to potrvá). Tak kde je ta síla komunity?

Česká Wikipedie roste dobrým tempem, po vyřešení dosti hlubokých konfliktů (tedy, svého druhu vyřešení) se docela v klidu rozvíjí. Jenže trpí přesně tím problémem, který brání rozvoji obdobných v zahraničí úspěšných služeb i na českém internetu – počtem aktivních uživatelů. A to se přitom Wikipedie – především díky své anglické sestře – dostala do povědomí spousty uživatelů, mezi střediškoláky i vysokoškoláky je nesporně oblíbeným zdrojem který dává ucelenou formu všech těch Referátů apod. Jenže chybí desítky odborníků v každé oblasti s dostatkem času, zájmu a zdatnosti.

Je otázka, jestli vůbec česká Wikipedie může nějaká slušné úrovně dosáhnout, pokud tedy nebude spoléhat převážně na překlady. O řadě tématech v celém Česku vědí desítky, možná jednotky lidí, to není mnoho na to, aby někdo z nich vytvořil relevantní články. Kdysi jsem do Wikipedie přidal text o genetické daktyloskopii. Je to dosti odborná věc, strávil jsem spoustu s času, jak jsem se pokoušel pochopit, co všechny ty metody znamenají a jak se odlišují. A občas jsem si prostě vybral, jak by to tak mohlo být. Naprosto nepochybuji, že v mnou vytvořeném heslem bude velká spousta minimálně nepřesností. Bylo mi tehdy líto text odříkat a zahodit, tak jsem ho dal do Wikipedie s tím, že jej třeba někdo předělá. Nepředělal, tipoval bych, že nikdo, kdo dané problematice rozumí, jen vůbec neviděl.

Že však nikdo za více než týden neodhalil tak zjevnou blbost v článku o Patricku Zandlovi je zarážející. Nerad bych z toho vyvozoval nějaké velké závěry o české Wikipedii či českých projektech postavených na uživatelsky generovaném obsahu vůbec, ale je si dobré uvědomit, že všechny modely úspěšné v cizině u nás uspět nemusejí.


jilm.cz:
Slepičí policie (video)
Kopírující Centrum s Atlasem? Kam se hrabou na AOL!
DJ spasitel (video)
Petřínská líbačka – rozpačitý Stream
Nainstalujte si nové Windows Vista ve dvou minutách (video)
Je Turecko příliš velké pro Evropskou unii?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).