Hlavní navigace

MůjWeb od Googlu?

1. 9. 2006 16:25 (aktualizováno) David Antoš

Google dnes spustil další službu, o jejíž smyslu můžeme být tak trochu na pochybách – cosi na způsob freehostingu. První spekulace se objevily již asi před měsícem, příliš jsem tomu však nevěřil. Vypadá to ale, že jakkoliv šílený, ničím nepodložený a zdánlivě nesmyslný odhad nové služby Googlu se dříve či později potvrdí. Skutečně jednou nalezneme celý internet na jeho serverech?

Oficiálně se tato novinky nazývá Google Page Creator. Jde o jednoduchý WYSIWYG editor spojený s možností nahrát na server Googlu až 100 MB souborů a publikovat své stránky na adrese login.googlepa­ges.com. Nezní Vám to nijak senzačně? Máte pravdu, není to nic moc.

Předně – editace stránek je skutečně WYSIWYG, pokud byste chtěli zapojit vlastní znalosti HTML, máte sico možnost, ale nepříliš pohodlnou. Můžete editovat jen jednotlivé části stránky, HTML kód celku Vám Google vůbec nenabídne. Stránky jsou navíc skutečně statické, zapomeňte i na JavaScripty (alespoň vložit reklamní kód AdFOXu se mi nepodařilo). Na druhou stranu se jedná o pěknou ukázku AJAX technologie. Všechno je jednoduché, intuitivní a rychlé. Kéž by i blogy na Lupě měly tak pěkně vyřešeno nahrávání a vkládání obrázků a odkazů. :-)

Otázkou zůstává, jaký má takovýto projekt pro Google smysl. Těžko říct, vedle Bloggera a Google Base se jedná o další službu jdoucí podobným směrem. Není asi těžké představit si, jaký obsah se na Google Pages objeví. Kromě spamu půjde o tisíce stránek à la Můjweb, tedy víceméně odpad. Na blogování to vhodné není, na tvorbu fotogalegií existují sofistikovanější služby… vlastně si normální využití nedovedu představit. Stránky na Google Pages prý rozhodně nebudou nijak zvýhodňované ve vyhledávání.

Pokud by však šlo pouze o ukázku a otestování možností online aplikací, možná nás ještě čekají věci. WYSIWYG editor stránek není až tak vzdálená služba k nějakému Google Wordu. Ostatně desktopové kancelářské balíky jsou dneska velmi komplikované, minulý týden jsem strávil hodinu s hledáním nějaké funkce v OpenOfficech – bezvýsledně. Jistá minimalizace do online verze by jim neškodila, při přechodu na Gmail si člověk uvědomí, kolik věcí vlastně vůbec nepotřebuje.

Funkcionalitu Google Page Creatoru nemá smysl popisovat slovy, proto pár screenshotů:

Oops!

Ze začátku mi Page Creator trochu stávkoval. Jak kdosi na adresu této služby poznamenal – projekty, vzešlé z 20% času zaměstnanců Googlu jsou umisťování na 20%-ní servery.

Přehled.

Takhle vypadá prostředí tvorby stránky.

Layout.

Můžete si zvolit layout…


Skin.

…i grafickou podobu stránky. Připraveno je 41 šablon, sami si žádnou dodělat nemůžete.


Správce stránek.

Takto vypadá správce Vámi vytvořených stránek a nahraných souborů.


Vkládání obrázků.

Jednoduché je vkládání obrázků…


Vkládání odkazů.

… i odkazů.

Má pokusná stránka je dost odporná. Dají se s tím ale vytvořit i pohlednější věci.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).