Hlavní navigace

Konečně použitelné záložkování

18. 10. 2006 22:20 David Antoš

Záložkování je jednou z řady skutečně žhavých témat. Není divu, že snad první česká služba, která sama sebe hlasitě prohlásila za web 2.0 je Jagg – systém pro online archivaci záložek. Ve světě je nejoblíbenější del.icio.us, které v prosinci koupilo Yahoo!

Jenže ani jedna tahle služba není použitelná pro nemasochisty, pro lidi, kterým žádná záložka nestojí za půl minuty času. Na blogu Google Operating System se kdysi objevilo záložkové desatero:

  1. Záložky by neměly vyžadovat štítky či složky – Proč bych měl štítkovat stránky, které mají nadpis, spoustu obsahu a zpětné odkazy z jiných webů? Existuje zde o nich dostatek informací i bez štítků.
  2. Záložky by měly být integrovány do prohlížeče
  3. Záložky by měly být synchronizovány
  4. Záložky by měly být neviditelné - Nechci ve svém prohlížeči obrovský seznam záložek. Ve skutečnosti to jediné, co chci, je vyhledávací okénko, kterých bych se mohl dostat ke svým online uloženým záložkám.
  5. Záložky by neměly být pouze webové stránky – Mělo by být možné zazáložkovat si pouze jistý obsah stránky i s poznímkami.
  6. Záložky by měly pracovat s uloženými verzemi stránek - Občas se stane, že se obsah stránek radikálně změní či zmizí. Záložkovací systémy by měly být schopné ukládat alespoň jednu verzi stránky.
  7. Záložky by mělo být jednoduché vytvořit – Vše, co chci, je jedno tlačítko, jako v Google Toolbaru pro MSIE.
  8. Záložky by měly být prohledávatelné - Chtěl bych vyhledávač, který by procházel pouze obsah mých záložek. Google již toto umí.
  9. Záložky by měly být standardně soukromé
  10. Záložky by měly být sdílitelné pomocí seznamů - Pokud chci některé své záložky sdílet, měl bych být schopen vytvořit jejich seznam, který by byl chráněn heslem.

Z toho desatera bych vypíchl body 1, 2, 7, 8 a 9. Ty totiž považuji za velmi zásadní a konečně se mi podařilo najít řešení, které tohle všechno umí a dělá záložkování konečně použitelné.

Google Bookmarks! Tato nenápadná služba schovaná v Google Search History se ukázala být mimořádně kvalitní. Zkoušel jsem používat del.icio.us, ale za více než půl roku jsem udělal sotva pár desítek záložek. Na Googlu již mám přes sto za pár týdnů!

Kámenem úrazu se ukázala přidávání záložek. Instaloval jsem si dokonce rozšíření pro Firefox, ale přesto to bylo s del.icio.us strašně zdlouhavé. Musel jsem kliknout na tlačítko, počkat na načtení pop-up formuláře a kliknout na odeslat. Chtělo to po mě nějaký popis, tagy… no prostě fuj. Záložka je intuitivní záležitost, ve vteřině mě napadne, že bych o tenhle materiál nerad zcela přišel, ve vteřině to chci mít hotové. Nemám čas a chuť strávit se stránkou, na kterou už se také možná nikdy nepodívám, desítky vteřin.

Další otravou bylo štítkování. To je u podobných služeb nepsanou nezbytností, kterou jsem s chutí ignoroval. Proboha na co? Proč bych měl vymýšlet, o čem ten web je – to snad za mě může udělat nějaký počítač a o dost chytřeji. S tím také souvisí neschopnost del.icio.us vyhledávat v obsahu stránek – pokud si ji pamatujete podle specifických klíčových slov, které však nejsou v nadpisu ani ve vašich štítkách, jen tak se k ní ze záložek nedohrabete.

Když Google představil nový toolbar pro Explorer, který obsahoval tlačítko pro instantní vytvoření záložky, smutně jsem záviděl jeho uživatelům. To je přesně ono – kliknout a víc neřešit! Naštěstí netrvalo dlouho a někdo šikovný vytvořil podobné, dokonce možná ještě lepší rozšíření pro Firefox.

Google Bookmarks Button

google-bookmarks-button

google-bookmarks-button-nastaveni

Google Bookmarks Button vám do lišty s rychlými záložkami ve Firefoxu přidá nerušivý nový prvek – tlačítko pro přidání záložky (v podobě hvězdičky jak ji známe třeba i z Gmailu) a rozbalující menu Bookmarks. Chcete-li vytvořit novou záložku, prostě jen kliknete na hvězdičku, ta se rozzáří a hotovo. Žádné formuláře, žádné štítky, žádné zdržování. V rozbalujícím menu pak všechny své záložky najdete, seřazené podle data přidání či abecedy.

Takovýto způsob práce se záložkami se již velmi blíží jakémusi ideálu. Zvláště když jej doplňují dvě příjemné vlastnosti Google Bookmarks. Záložky jsou na něm zcela soukromé, bez explicitního nastavování. Nemám v záložkách nic nepřístojného, ale přijde mi to jako logická věc – proč by taková věc měla být veřejná? Funkce pro sdílení bohužel chybí, ale upřímně – potřebujete ji?

Zásadním argumentem však je prohledávání samotných stránek. To zcela převyšuje možnosti štítkování, pokud si pamatujete, co hledáte, a víte, že to máte v záložkách, neměl by být problém najít to během vteřinky.

Celkově se dá říct, že konečně nejste otrokem záložek, ale jejich spokojeným uživatelem. Zkuste to a uvidíte sami, jak je to chytlavé a příjemné – zvláště pokud nyní používáte del.icio.us. Záložky z této služby lze importovat, neztratí se vám ani štítky – Google je také podporuje, pokud si myslíte, že jsou pro vás užitečné.google-bookmarks-button-hvezdicka

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).