Hlavní navigace

Klérofašisticko-komunistická Wikipedie překročila 30 tisíc článků

1. 5. 2006 14:02 (aktualizováno) David Antoš

Prvním článkem na tomto blogu byla zpráva ze 4. 12., že Wikipedie má již 20 tisíc článků.Včera došlo k překonání alší pěkné kulaté hranice 30 tisíc. Deset tisíc článků tak vzniklo během pouhých 5 měsíců, to je slibný růst, přestože česká Wikipedie je v pelotonu světových Wikipedií víceméně někde uprostřed a kupříkladu ta slovenská má cca 4 000 náskok.



Poslední dobou se pod jakýmkoliv článkem o Wikipedii v krátké době objeví nějaký vesměs anonymní komentář o tom, jak českou Wiki ovládli klerofašisté či komunisté (záleží na tom, který nespokojenec to je). Jsem na Wiki také občas trochu aktivní, proto mě tyhle věci samozřejmě zajímají. Nikdy jsem tam s nikým neměl žádný problém, nejvážnější hádky jsou obvykle okolo pojmenování toho kterého článku (Tibet vs. Čínská republika). Mé příspěvky nikdo nikdy neupravoval směrem, který by degradoval jejich obsah, celkově musím říct, že na Wiki jsou lidé v celku rozumní a úroveň Wikipedie jde nahoru nejen početně, ale i co se kvality týče. Velký důraz je kladen na neutralitu článků.

V čem pramení spory s některými příspěvateli je těžko odhalitelné, jelikož se vlečou už dlouhou dobu. Díval jsem se však na příspěvky těch nejznámnějších kritiků.
Vít Zvánovec je radikální stoupenec pravopisu z 19. století (jestli se vůbec kdy používal). Ve jeho textech jsem snad ještě nezahlédl ani jedno „z“, samé tese, fráse, theorie.
Jvano má na svědomí mnoho editací, které poškozovaly neutralitu článků. Václav Havel = válečný štváč atd.
Rosta (ano, spamer Ross Hedvicek) odmítá psát diakritikou (což je ještě pochopitelné vzhledem k tomu, že asi nepoužívá českou klávesnici) a všechny Čechy v Česku má za komunisty a StBáky. Do Wikipedie pak přispěl řadou článků o svých kamarádech emigrantech. Například o buldozeristovi Jiřímu Vaňkovi. Článek o Vladimíru Hučínovi začal subpahýlem: „Politicky vezen Husakova,Havlova a Klausova rezimu. Po listopadu 1989 se stal prislusnikem BIS. Dosahl hodnosti kapitana. Pozdeji byl propusten, uveznen a opakovane souzen za vykonstruovana obvineni.“

Neměl jsem chuť a čas hledat si konkrétní důvody, které vedly k rozchodu těchto „wikipedistů“ s českou Wikipedií či dokonci k mezinárodním arbitrážím. Jelikož se však v poslední době těmto lidem daří široce rozšiřovat své mýty o Wikipedii, chtěl jsem jen poukázat na to, o jaké… individuality se jedná. Každý však má právo na svůj názor, podívat se můžete třeba na tento blog zaměřený na kritiku Wikipedie.

Má osobní zkušenosti na Wikipedii, ať už jako čtenáře nebo občasného přispěvovatele, je jen a jen pozitivní a je úžasné sledovat organický růst něčeho tak skvělého. Ještě před půl rokem jsem se většinou věci hledat rovnou na anglické Wikipedii, nedoufal, že by v té české mohlo být také kvalitní heslo. Dnes již jsem ve většině případů úspěšný na i na české odnoži. Jestli české Wikipedii vládnou klérofašisté nebo komunisté – dělají to dobře.

Na závěr bych Vás rád upozornil na pár tipů článků, které mě z nějakého důvodu zaujaly: Bektašijské vtipy, Podcasting, Popelářský vůz, Lošák rezavý, Bahá'í.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).