Hlavní navigace

Jak otestovat mapy?

10. 8. 2007 19:23 David Antoš

Spuštění nových betaverzí map Centra a Seznamu si na Lupě jistě zaslouží pozornost. Nějak se přihodilo, že o posledních inovacích českých map jsem psal já, jak o mapách Seznamu, tak Atlasu. Centrum si bezesporu zaslouží srovnatelnou pozornost, proto i další článek o mapách asi bude ode mě.

Betaverze Supermap však přišlo až jako poslední a rozplývat se nad javaskriptovým rozhraním je trochu málo, každý už si na něj zvykl a Centrum v tomto ohledu vypadá podobně jako Seznam i Atlas, ale také Google, Yahoo, Ask, Windows Live – spokojit se v další článku o mapách opět jen s popisem tlačítek a funkcí a se screenshoty je trochu málo.

Jak pěkně se dá s tou mapou posouvat a zoomovat, jestli nabízí letecké snímky a jak se mi líbí jejich podklady je rozhodně důležité. Já si třeba podle grafické podoby mapy vybírám, obsahu věřím všude, ale někde se v něm ztrácím, jak je to ošklivé. Jenže vedle toho existuje ještě jedna vlastnost map, která se na první pohled těžko ověřuje – přesnost.

Otázkou ovšem je, jak takový test přesnosti provést. Co vůbec zjišťovat, jak hodnotit a porovnávat. A proto bych vás chtěl požádat o radu, jak byste si takové kvalitní zhodnocení představovali.

Výhodou mapového vyhledávání je jednoznačnost. Hledáte-li, kde je Kladno, buď vám mapa odpoví správně, nebo ne – neexistuje nic mezi. To eliminuje většinu problémů, která je spojována s hodnocením webového vyhledávání, kde je třeba vzít v úvahu, co, jak a proč lidé hledají a jaký výsledek je pro ně uspokojením. Přesto přetrvává několik problémů – zejména velikost vzorku pro hodnocení a rozřešení odlišných odpovědí různých map.

Co lze testovat? Napadají mě tyto vlastnosti:

  1. Vyhledávání – zadám adresu (město, ulici) a čekám, jestli se mi na mapě ukáže.
  2. Přesnost podkladů – je skutečně ta ulici na mapě slepá? Je tam jednosměrka?
  3. Počet a přesnost objektů – kolik hospod v Jičíně mi mapa najde, co se o nich dozvím a skutečně existují?
  4. Aktuálnost leteckých snímků – jak jsou záběry staré a nevyskytují se na nich závažné chyby?
  5. Přesnost hybridních map – pasují všechny ulice a objekty zobrazované na ortomapě tam, kam mají?
  6. Navigace – najde mi mapa správnou trasu mezi dvěma body, bude to ta nejvýhodnější a sedí spočítaný čas?

Zapomněl jsem na něco?

Výběr a velikost vzorku je další otázkou. Subjektivita testu v tomto případě myslím nemusí být problematická, pokud mě samozřejmě někdo neobviní, že záměrně vybírám místa, která ta konkrétní mapa má špatně. Problémem je velikost – pokud bude počet dotazů velký, bude zpracování pracné, do článku se popis každého jednoho nevejde a místo toho by bylo třeba vymyslet nějaké známkování. Jenže jak pak objektivně udílet nějaké číselné hodnocení, jaký nedostatek je stupeň dolu a jaký dva? Malý vzorek je v tomto příjemnější, ale hrozí zase banalita takového testu – když si vyhledám 5 adres, nemohu z nich udělat žádný věrohodný závěr, které mapy jsou přesnější. Jak byste řešili toto?

Konečně je výsledky také třeba vyhodnotit. Pokud si budou mapy protiřečit, jak se dá poznat, která má pravdu? Mohu vybírat jen takové lokality, které dobře znám, což je ale vesměs pouze Praha a hodnocení tím může být ovlivněno (ostatně nevím o žádných chybách na mapách mého okolí). Že je přitom chyb v online mapách dost a dost ukazují různé příklady z blogů a diskusí. Možností by bylo vyhlásit anketu, kdo má ve svém okolí nějakou nesrovnalost a následně to porovnat. Byl by však takový postup férový?

Budu vděčný za jakýkoliv postřeh.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).