Hlavní navigace

Google Talk je na dobré cestě

16. 9. 2006 14:20 (aktualizováno) David Antoš

Google Talk nedávno oslavil roční narozeniny. Je tedy na čase podívat se, jak si tento nepříliš vřele přijatý kecálek stojí.

google-talk-logo

Pamatuji se, že když se Google Talk loni objevil, vzbudil všeobecně spíše zklamání, nejvřelejším projevem byla znuděnost. Svým způsobem šlo možná o první službu od Googlu, která nevyvolala žádný upadnutí čelistí. Od té doby jich takových přišlo daleko více, nicméně nezajímavost Google Talku byla do očí bijící. Ostatně právě o něj se otřel Bill Gates (odkaz nedohledám, omlouvám se), když jej označil za totální „já taky“ projekt.

Bylo však takové odsouzení oprávněné a co se za ten rok změnilo? Podívejte se nejprve, s čím Google tehdy přišel – článek Jiřího Macicha – Google Talk: jednoduchý možná až příliš.

Otevřenost

Google Talk je obecně řečeno textový kecálek umožňující audiohovory v rámci své sítě (zdarma samozřejmě). Pro textovou komunikaci využívá otevřeného protokolu XMPP (Jabber), pro audio vyvinul vlastní nadstavbu, která by se časem měla dostat do oficiální specifikace Jabberu. Při svém vypuštění ovšem nebyl schopen komunikovat s jinými Jabber servery, takže spolu mohli hovořit pouze dva lidé s Google Talk účtem. Dnes již je situace jiná, Google se zcela otevřel a někteří bývalí uživatelé jiných Jabber klientů či serverů na něj přešli – jedná se o Jabber serverů, který je skutečně spolehlivý.

Rozšíření a interoperabilita je alfou a omegou Google Talku. Ono mu ani nic jiného nezbývá – i kdyby byl jeho klient sebe lepší, bez vytvoření uživatelské základny je zcela na nic. Já jej třeba na počítači mám, z celý rok jsem však měl šanci použít jej jen k pár hovorům a 2, 3 textovým konverzacím. A tímto směrem jde Google skutečně agresivně. Součásti minoritního vstupu do AOL je vzájemné propojení sítí, podobná dohoda byla nedávno uzavřena také s eBay a jeho Skypem.

Přesné podmínky bohužel nejsou známy. V současné době existuje 5 významných bloků na poli kecálků (seřazeno víceméně podle velikosti): MSN, AOL, Yahoo!, Skype a Jabber. Zcela dominantní jsou tedy služby s uzavřeným protokolem, což je poněkud absurdní situace, která poškozuje uživatele, ale nejvíce možná i samotné provozovatele, kteří tak tento skvělý typ komunikace dusí. Aktivita Googlu již vedla k propojení MSN a Yahoo!, čímž vznikla silná aliance. Obě strany se asi úplného uvolnění protokolu obávají, protože by pak již neměli uživatele tak snadno uzamknuté u sebe – důležité to není jen kvůli samotným kecálkům, ale i kvůli emailům, které s IM silně souvisejí. Na druhé straně tedy máme Google (Jabber), AOL a nyní i Skype (a možná i MySpace o jehož kecálkovi jsem tu už psal).

Jenže ono vůbec není jasné, jestli titi tři hráči dokáží vytvořit plně propojenou společnou síť. Modelů spolupráce je více (tady jsou i krásná schémátka) a já osobně silně pochybuji, že AOL a Skype pouze kvůli Googlu kompletně překopalo a opustilo své protokoly a přešlo na XMPP. V budoucnu si situaci představuji tak, že lidé s Google Talkem budou moci hovořit s lidmi s v jiné Jabber síti, v síti AOL a v sítí Skypu, lidé s AOL jen v rámci své sítě + Google a to samé pak bude platit pro Skype a i pro Jabber, u kterého je vošem všechno trochu jinak. To je jistě přijatelný model z hlediska Googlu, ale jinak to situaci spíše zesložití než urovná.

Ještě by asi bylo vhodné upozornit, že již dnes jde Google, stejně jako jakákoliv Jabber síť, propojit s většinou ostatních (návod). Jedná se však o neoficiální a nepříliš pohodlné řešení, které může být zajímavé pro pár tisícovek kutilů, nikoliv však pro normální lidi.

Integrace

Druhou silnou stránkou Googlu je integrace. Google Talk nemá hodnotu jen sám o sobě, pro Google se také jedná o technologii, kterou může využít v jiných produktech. Integrace do Gmail se zdá být velice logická a určitě se jedná o další argument, proč tento freemail začít používat. To však není vše, chatování se objevilo také v Google Spreadsheets, očekává se zakomponování do Writely a snad i do orkutu – Google oznámil, že se bude snažit kecálka využít v maximu svých služeb.

Je tedy číslo 40 tisíc uživatelů, které jsem někde zachytil, málo nebo ne? Samozřejmě, je to málo. Ale čekal Google něco takového? Určitě ano, přesto pro něj Google Talk má smysl. V první vlně dochází k vytváření širší sítě pomocí spojenectví, uvážlivé vylepšování samotného klienta o žádané funkce a integrace do jiných služeb. A to je přesně ta logická cesta, která může slavit úspěch.

Zcela zásadní význam má rozšíření Gmailu, na který Google hodně sází. Nejde jen o ten integrovaný online klient. Spojení email-kecálek je velmi přirozené, kdo používá Gmail má dobrou motivaci stáhnout si i Google Talk. A zde si může Google dovolit být velmi sebejistý. Kritikové, kteří tvrdí, že Google kromě vyhledávání neměl nikdy s ničím jiným výrazný úspěch, se velmi mýlí. Gmail má úspěch obrovský. Vyhledávač můžete změnit ze dne na den, email hůře. Proto ten podíl, co Google za tu krátkou dobu získal je skutečně pozoruhodný. Navíc za stavu, kdy se pořád čeká na otevření volných registrací (kromě Japonska, Austrálie a Nového Zélandu). Porovnejme si po čase čísla z Alexy o podílu jednotlivých služeb Googlu na celku:

  1. google.com – 73%
  2. mail.google.com – 10%
  3. images.google.com – 8%
  4. video.google.com – 2%
  5. groups.google.com – 2%
  6. news.google.com – 1%
  7. translate.goo­gle.com – 1% (OT: Není 7. místo této služby překvapivé?)
  8. maps.google.com – 1%

10. ledna vypadala první tři místa takto:

  1. google.com – 78%
  2. images.google.com – 8%
  3. mail.google.com – 6%

To znamená, že během nějakých 8 měsíců Gmail vyrost o cca 66 procent a tvoří dnes Googlu významnou část návštev. Pokud bude nárůst pokračovat, Gmail se stane významným freemailem, Google Talk bude pokračovat ve vylepšování, dojde k propojení s jinými sítěmi a k integraci do jiných služeb, jsem přesvědčen, že se Google Talk do 5 let nejpozději stane jedním z nejrozšířenějších kecálků.

A já se již těším. Ke štěstí bych v Google Talku potřeboval ještě neviditelný mód, jinak jsem zcela spokojen. Tento měsíc jsem se vrátil zpět z Mirandy na Trillian – Miranda mi nikdy nepřirostla k srdci, lovec rozšíření nejsem a včné technické potíže mě definitivně otrávily. Už nikdy více manuální hledání a stahování nového pluginu ICQ! Ovšem ani Trillian není dokonalý, určitě ne ve své bezplatné verzi. O oficiálním klientu ICQ jsem ani neuvažoval, horší věc už snad ani neexistuje. Věřím, že podobně řada dalších lidí není spokojena s tím, jak dneska IM vypadají. Proto zde z hlediska uživatelského zážitku rozhodně existuje podobný prostor jako v oblasti webmailů před příchodem Gmailu. Pokud se jej podaří naplnit Google Talku (a má k tomu skvěle našlápnuto), dříve nebo později se prosadí.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).