Hlavní navigace

Google PC versus Windows Vista. Událost roku 2006?

2. 11. 2006 23:08 (aktualizováno) David Antoš

Letošní rok bude jistě zajímavý. Z řady jiných očekávaných událostí vystupu příchod nové verze Windowsů. Ten slibuje zamíchat všemi možnými trhy, zmiňován bývá především internet, případně kancelářské balíky. Po mnoha letech odkladů a po dosud nevalném úspěchu v internetových službách bude tneto rok možná klíčový. Jestli se má někdy Microsoft chytit a slovy Steva Ballmera „vyhrát internet“, mělo by se tak stát letos.

Windows Vista

Mnohé pro to hovoří. Uvedení nových Windowsů a nového Internet Exploreru umožní využít dominance na tomto trhu k prosazení svých internetových služeb. Ve Windowsech bude automaticky zabudováno kvalitní vyhledání, jehož současná nepřítomnost umožnila Googlu a dalších nacpat se do hájemství Microsoftu s vlastními programy. Stejný osud možná čeká Firefox, Thunderbird, Google Desktop Sidebar a vůbec veškerý software, který se pokouší narušit dominanci Microsoftu.

Je pravděpodobné, že si lidé nebudou chtít dostahovat programy od jiných firem, pokud srovnatelně kvalitní ve Windowsech naleznou. Ostatně XPčka tu jsou již pěknou řádku let stejně jako IE 6 a pořád mají ohromný podíl. Byť klesající, daleko větší, než má například Google ve vyhledávání. Dominance na poli OS a prohlížečů se může snadno přenést i do dalších odvětví.

Kdo má Firefox, jistě dosvědčí, jak pohodlné je vyhledávání přes zabudovaný formulář v pravém horním rohu. Ve skutečnosti jej dnes používám i tehdy, když bych se mohl k cíli dostat i jinak, kdy dokonce znám adresu stránky, na kterou se chci dostat. Ve Firefoxu je defaultně Google a jen málokdo si to asi mění. Představte si, až ta samé funkce bude v IE 7, ale bude tam vyhledávač MSN, respektive Windows Live, jak zní nový název MS portálu. Co udělá běžný uživatel? Půjde si stáhnout srovnatelně kvalitní Firefox, který však možná i v nové verzi bude stále žrát daleko více paměti a bude pomalejší? Bude si z Googlu stahovat nějaký jednoduchý kód na změnu defaultního vyhledávače? Bude při každém hledání chodit na www.google.com, nebo prostě jen naťuká klíčové slovo do takřka srovnatelného vyhledávače, který má po ruce? Jak rychle může Microsoft získat desítky procent podílu?

Dalším hitem jsou personalizované domovské stránky, nejrůznější sidebary a hejblátka. Přestože bych k jejich úspěchu byl skeptický (Kdo si vlastně chce domovskou stránku personalizovat? A kdo ví, co chce?), Microsoft může využít své ohromné výhody a okamžitě vyhrát. Stačí představit www.live.com jako domovskou stránku v IE a trh je obsazen.

Ve skutečnosti to však není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát z předchozích řádků. Microsoft sice má ohromnou výhodu, ale pravděpodobně nebude moci zcela vyšachovat konkurenci, jinak by se vystavoval dalším soudům, tentokrát vedených proti větším váhám, než byl Netscape. Navíc znalosti uživatelů neustále rostou. Na internetu se dokázali používat Google, aniž k tomu potřebovali vodítko v OS či masovou reklamu. Dokáží si vybrat a pokud konkurence nabídne něco navíc – možná stačí i lepší image – může být Microsoft poražen.

Ba co víc. Vypadá to sice, že souboj je zatím veden pouze o internetový trh, na kterém může Microsoft jen získat, ale ve skutečnosti je Windows Vista krokem k větší otevřenosti a zranitelnosti jádra jeho byznysu. Tím jsou, vedle OS, kancelářské balíky. Již dnes existuje v podstatě plnohodnotná alternativa. Navíc se začínají objevovat pokusy o čistě online verze. Ty by člověk nemusel stahovat a možná ani kupovat. Pokud Vista přinese nějakou cestu, jak používat online služby, aniž by si toho vlastně člověk se stálým připojením všiml, význam OS se zcela propadne. Když se k tomu připojí standardizace kancelářských formátů, bude letos Microsoft hodně riskovat. A u kalcelářských balíků to nekončí, s poklesem významu OS se může objevit pokus Windowsy nahradit úplně.

Google PC

A teď jsem se konečně dostal k aktualitě, která vedla k napsání tohoto spotu. Snažím se nepsat o tématech, která již přede mnou rozpracoval někdo jiný, zvláště když se tak stalo na Lupa-blozích, J en bych opakoval, co již bylo řečeno, stejně všichni čerpají ze stejných zdrojů. Tentokrát udělám výjimku, protože dohody, které dnes proběhly, aspirují na to stát se senzací roku.

Internetové vydání deníku Los Angeles Times přišlo se spekulací, že Google tento týden představí svůj PC. Podle jakýchsi zdrojů prý vyjednává s několika velkými prodejci jako je Wal-Mart o prodeji počítače s Google OS a s napojením na Google internetové služby, jehož cena by se navíc měla komplet pohybovat v řádech maximálně stovek dolarů. Jeden ze zakladatelů Google, Larry Page, má tuto zprávu údajně představit v pátek na prezentaci spotřební elektroniky v Las Vegas.

Zbytek si lze jen domýšlet. A jelikož se takový šum přeci jenom objevuje poměrně často, mohu popustit uzdu své fantazii. O GooOS i Google PC se ostatní čas od času mluví již nejméně rok. Jak by to mohlo vypadat? Aby byl počítač levný, není potřeba ten nejlepší hardware, ostatně do budoucna by většina aktivity měla probíhat na internetu, tedy vzdáleně. GooOS by mohla být nějaká vlastní Google distribuce Linuxu. Ten stejně jen čeká na to, kdy se konečně najde cesta, jak ho využít. Ačkoliv je jasná orientace na internet, některé věci by určitě měly zůstat „doma“.

Připomenout bych mohl nedávnou dohodu Google a Sunu o nespecifikované spolupráci ohledně OpenOfficů. Ty by mohly tvořit základ kancelářského balíku, samozřejmě rozšířeného o internetové služby. Dále by se hodil nějaký ten mediální přehrávač, nicméně těch jsou fůry. Na email sice není potřeba zvláštní program, Gmail je skvělá aplikace i přes web, ale možná by se také hodil. Především firemní zákazníci by mohli mít problém s uchováváním své korespondence na počítačích jiné firmy. Co třeba Sunbird, až bude dokončen? Instant messenger je jasný – Google Talk. Prohlížeč by mohl být Firefox nebo i Opera, každopádně však s patřičnými úpravami. Minimálně s Google lištičkou.

A to je vše. Nic víc velká většina lidí od počítače nechce, nebo může odpovídací službu použít přes internet. Vlastně ještě ne, hodil by se nějaký nástroj na synchronizaci a ovládání televize. Tohle všechno zabalit do čistého designu Googlu, hodit do krabice aspoň zpola tak pěkné, jako je iMac Mini, zvázat mašličkou a hodit na trh za nekonkurenční cenu. MS zabiják je na světě.

Samozřejmě ani toto není tak jednoduché. Lidé by si museli zvykat na nové prostředí, změna by jistě byla radikálnější, než přechod na Vistu. Google by nabízel minimalismus, zatímco MS přinese robusní OS s mnoha funkcemi. I pokud je lidé nepotřebují, určitě je chtějí. Důležité pro spoustu lidí může být i to, jaké hry by na takovém počítači šlo hrát.

Pro Google by tento krok byl velkým risk s velkým ziskem nebo ztrátou. Podobně střelené vize budoucnosti se obvykle nenaplňují, vývoj bývá pomalejší a rozumnější. Ostatně zásadním problémem může být internetové připojení, to stále není zdaleka tak stabilní, jako dodávky elektřiny. Zde je ovšem zajímavá aktivita Google v pokrývání velkých měst Wi-Fi signálem.

Buď jak buď, tato představa musí být pro Google lákavá. Zaútočil by na jádro zisků svého konkurenta a přenesl boj na jeho bojiště. Jeho vlastní náklady by nemusely být až tak horentní, plně by mohl využít produktů open-source. Využít by mohl citlivost roku přechodu na novou verzi Windowsů. Příjmy z vyhledávání by mohl doplnit dalšími, prodávat reklamu by mohl přímo v desktopu, případně na doprovodných internetových službách, které by rychle získaly nové uživatele.

Proto bych tentokrát byl jemně optimistický. Podle mého názoru se „Google Box“ či „Google Cube“ skutečně letos objeví. Stoprocentně nebude vypadat tak, jak jsem jej popsal já, Google asi bude spíše opatrnější. Zůstaňte s námi, již tento pátek.

Zdroje a tipy:
http://kryl.in­fo/clanek/385-google-pc-se-blizi
http://fflog.blog­.lupa.cz/0601/la­cine-pc-od-google
http://www.la­times.com/busi­ness/custom/co­town/la-fi-predict1jan01,1,35­50761.story?co­ll=la-headlines-business-enter&ctrack=1&cset=true
http://www.web­pronews.com/top­news/topnews/wpn-60–20060103Google­BoxMaySeeCPMAd­s.html
http://www.pbs­.org/cringely/pul­pit/pulpit20051124­.html
http://blog.se­archenginewat­ch.com/blog/06­0103–110237

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).