Hlavní navigace

Názor ke článku Google Gears - online aplikace offline od Roman Kubálek - Poměr OWA a přímého Oultooku, nějaké ty problémy... Vím,...

  • 21. 2. 2009 0:26

    Roman Kubálek (neregistrovaný)

    Poměr OWA a přímého Oultooku, nějaké ty problémy...

    Vím, že je to trochu mimo téma Google, ale dovolím si poznamenat pár osobních zkušeností. On už to tu někdo "načnul"... Nebudu se zabývat WinMobile aplikacemi ani BlackBerry a podobnými (třeba PUSH) technologiemi.
    Alespoň v mém ranku figuruje především klasické připojení Outlooku (vevnitř jednoznačně) a to i zvenčí. Buď via VPN nebo RPC-over-HTTP (firma má pronájem v budově banky a ta jim nepustí nic jiného než 443, kromě WEBu). OWA (Exchange 2003) je uživateli považováno spíše za pomocnou/nouzovou variantu. Navíc nemá to veškeré vybavení jako normální Outlook. Každopádně je to možnost, jak se připojit skutečně odkudkoliv aniž by uživatel musel konfigurovat na cizím stroji třeba VPN. Trochu jiná situace je u OWA 2007... Zde jsou možnosti OVLÁDÁNÍ podstatně rozšířeny. Co je ale trochu tragédie je Outlook 2007. Již ve 3 případech začal bez nějakého jasného důvodu (3 nezávislé firmy) "hltit" databázi Exchange 2003 (u 2007 nevím)! Prostě začne generovat požadavky co síťovka stačí! :-)) Nafukuje obvykle priv1.edb dokud nedoleze ke stropu. Zajímavé je to, že ve 2 z těch 3 případů se to NEPROJEVILO na žádném z mailboxů! Pouze na databázi. Co následuje "na stropě" znáte... Pokud je to počítač výkonný a má dobrou konektivitu je schopen zahltit Exchange 2003 tak, že přestane obsluhovat kohokoliv jiného! Nejedná se o žádné servery-ořezávátka! Pak stačí obvykle OffLine defragmentace databáze a obvykle (ne vždy, jednou to bylo "nakopnutým" profilem Outlooku) to na stanici končí reinstalací Office2007 (Čert nám ji byl dlužen!). Bohužel, uživatelům nevysvětlím, že si budou muset zvykat! :-))

    Přeji všem pevné zdraví!

    Roman Kubálek

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).