Hlavní navigace

Strana zelených: potřebujeme policii, které můžeme věřit

8. 5. 2006 20:33 (aktualizováno) Janek Wagner

dnešního vyjádření Strany zelených:

Je zřejmé, že Inspekce ministra vnitra nepostupuje nezávisle a reaguje na politickou objednávku. V případě loňského Czech Teku odložila inspekce podání pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele v řadě případů, kdy se policisté dopustili brutality proti mladistvým. Naopak nyní, před volbami, v případě napadení ředitelky sekce Úřadu vlády, vyšetřila případ během mimořádně krátké doby a sdělila obvinění z trestného činu. „V budoucnu nemůže deliktní jednání policie prošetřovat Inspekce ministra vnitra, ale samostatný vyšetřovací orgán, který nebude svazován falešnou profesní solidaritou a přáními ministra vnitra“, řekl Stanislav Penc, který nezákonné chování policistů dlouhodobě sleduje.

„Cestou, jak vrátit postupně důvěru veřejnosti v policii, je provést důslednou prověrku mravní integrity a profesionální vybavenosti policistů, především řídících pracovníků a povolat do řídících funkcí bezúhonné pracovníky, kteří nejsou spojeni s předlistopadovou SNB. Je nutné předložit nový model fungování moderního policejního sboru, který bude sloužit primárně k ochraně zdraví a životů občanů a k prevenci, nikoli represi.“, řekl Martin Bursík, předseda Zelených.

Ministr vnitra František Bublan vstupoval do funkce s vyjádřením, že mezi hlavní priority jeho práce bude patřit změna inspekčních a kontrolních mechanismů práce policie, tj. Inspekce ministra vnitra. Nejen, že tento slib nesplnil, ale ředitelem Inspekce ministra vnitra následně jmenoval Miroslava Borníka, který v roce 1989 protiprávně postupoval proti zmlácenému demonstrantovi D.K. (viz svědectví Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných č. 895). „Borník z tohoto důvodu není důvěryhodným ředitelem Inspekce ministra vnitra“, řekl Stanislav Penc. „Inspekce ministra vnitra se stala nástrojem trvalélo alibismu rezortu vnitra, kterým je obhajováno neobhajitelné“, řekla Kateřina Jacques.

Policie je evidentně personálně prohnilá a je tam ve vedení stále stejná předlistopadová pakáž.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).