Hlavní navigace

Názor ke článku Potrefené husy a školácké chyby na Mikroblogy.cz od Filip Jirsák - [19] -- Pro dvě možné odpovědi není problém...

  • 4. 2. 2009 15:48

    Filip Jirsák (neregistrovaný)

    [19] -- Pro dvě možné odpovědi není problém zaokrouhlovací chybou dosáhnout součtu 101 %" - prosím o příklad, jak?

    Kdykoli, kdy máte v obou údajích 5 desetin. Takže třeba 0,5 % a 99,5 %.

    -- Ale s tímto požadavkem jsem se opakovaně v mé programátorské praxi setkal a musel jsem ho řešit.

    A řešením je záměrně uvádět falešné údaje? Nebylo by lepší tomu, kdo to požaduje, vysvětlit základy zaokrouhlování?

    -- pokud použijeme běžné funkce pro zaokrouhlování, tak u součtu dvou zaokrouhlených výsledků v celých procentech nemůže dát součet NIKDY ani 101 a ani 102 procent

    Těch 101 tam radši nevidím…

    -- "Pokud upozorňujete znova na součet 102 %, vede to čtenáře (zvlášť když četl minulý příspěvek) zase k chybě zaokrouhlování. " - proboha, proč?

    Protože jedinou příčinou chyby, kterou jste nabídl, je zaokrouhlování?

    [20, 29] jednoduchý algoritmus, který napadne snad každého, je nepočítat každou hodnotu jako podíl z celku, ale jako podíl ze zbývajících procent.

    Na začátku mám 100 dílů. A=B=C=333333, takže A/(A+C+C) = 1/3, tj. po zaokrouhlení 33 %. Zbývá mi k rozdělení 67 dílů. Podíl je B/(B+C) = 2/3, 2/3 z 67 dílů je po zaokrouhlení 34, takže napíšu 34 procent. Zbývá 33 dílů, ty mám rozdělit na C/C = 1, tj. napíšu 33 %.

    Ovšem jako každá úprava výsledků na má jednu „drobnou“ nevýhodu – pro stejné hodnoty hlasování dostanete různé hodnoty procent. Otázka je, k čemu mají prezentované výsledky sloužit – zda pro porovnání hodnot, nebo pro procvičení sčítání do stovky. Z toho důvodu bych se na sčítače vykašlal a nechal zobrazovat pouze zaokrouhlené hodnoty, bez nějakého „estetického“ falšování – ať se sčítači místo sčítání raději doučí něco o zaokrouhlování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).