Hlavní navigace

Názor ke článku Potrefené husy a školácké chyby na Mikroblogy.cz od Filip Jirsák - [17] Pro dvě možné odpovědi není problém zaokrouhlovací...

  • 4. 2. 2009 11:55

    Filip Jirsák (neregistrovaný)

    [17] Pro dvě možné odpovědi není problém zaokrouhlovací chybou dosáhnout součtu 101 %, to stále ještě mohla být chyba zaokrouhlování. Zjemnit měřítko nepomáhá – když zaokrouhluju na jednotky procent, logiky budu mít v součtu chybu v řádu jednotek procent. Když budu zaokrouhlovat na desetinu procenta, ta chyba bude opět v řádu desetiny procenta. Při skóre 333 : 333 : 333 není kam tu jedničku přidat, všechny tři varianty dostaly přesně stejný počet hlasů. Z neznalosti základních principů matematiky a zaokrouhlování bych tedy nepodezíral programátora, ale toho, kdo u zaokrouhlených hodnot vyžaduje součet 100 %.

    Ten požadavek na součet 100 % nechápu. Když mi někdo napíše, že poměry jsou 35 : 72 : 123 nebo 7423 : 186 : 12407, nepředstavím si pod tím nic, a asi nejsem sám. Pokud mi totéž někdo vypíše pomocí procent, hned z toho vidím, v jakém jsou jednotlivé odpovědi přibližně poměru. Sčítat do stovky to nepotřebuju, stačí mi, že součet je přibližně sto.

    S tím, že jde o chybu zaokrouhlování jste přišel vy – z dnešního obrázku je patrné, že nejde ani o zaokrouhlovací chybu při přepočtu z hlasů na procenta, ani o chybu v zaokrouhlování již jednou zaokrouhlených čísel. Pokud upozorňujete znova na součet 102 %, vede to čtenáře (zvlášť když četl minulý příspěvek) zase k chybě zaokrouhlování. Lepší by však bývalo bylo napsat, že jste se minule mýlil a chyba není v zaokrouhlování, ale jde o nějakou závažnější chybu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).