Hlavní navigace

Názor ke článku Potrefené husy a školácké chyby na Mikroblogy.cz od Janek - Filipe, díky za příspěvek, takže si to shrňme: 1....

  • 4. 2. 2009 11:08

    Janek (neregistrovaný)

    Filipe, díky za příspěvek, takže si to shrňme:

    1. V postu jsem kritizoval výsledný graf na Mikroblogy.cz, který z nepochopitelných důvodů v součtu dosáhl 101 a 102 %. Zde nešlo o chybu vzniklou ze zaokrouhlování, ale o evidentní chybu programátora, který použil mezivýsledky odjinud, nikoli zaokrouhlená procenta.

    2. Programátor v [6] požadoval algoritmus řešení pro případ s malým počtem respondentů a požadovaným výstupem v celých procentech a SÁM si doplnil podmínku na součet 100 %. Moje rada pro tento případ byla jasná: nepoužívat v takovém případě procenta.

    3. Algoritmy pro úpravu tabulek, aby součet procent "seděl", se běžně používají desítky let (to si pamatuji, ale možná už i stovky), obvykle ale v případě procent udávaných s jedním nebo dvěma desetinnými místy (někdy je použitý algoritmus zcela primitivní). Požadavek na součet 100 % je ale především "estetický".

    4. A nyní se teprve dostávám k vašemu dotazu: neřešíme matematickou úlohu, ale grafický výstup pro uživatele a dáváme si určitá kritéria jeho kvality či validity. Tedy pokud chceme jednoduchý výstup v celých procentech a chceme-li současně součet 100 % (upozorňuji opět, že já na něm striktně netrvám), dostaneme se v určitých případech do úzkých. Zde máme na výběr z několika možností: výsledky upravíme jen v případech, kde nedojde ke zkreslení (například v případě, že nám jde především o vzájemné poměry). V případě, že zároveň nezveřejňujeme konkrétní počty a výstup je dynamický, přidání jednoho procenta k nejvyšší hodnotě nemůže být podle mne na škodu, protože zdůrazní nejčastější výsledek (i když jde třeba o jeden hlas z tisíce). Další možností je v takovém případě "zjemnit" měřitko a zobrazit desetinné místo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).