Hlavní navigace

Názor ke článku Nahé ADSL podle AT&T od noname - samozřejmě stojí za to připomenout, že neexistuje něco...

  • 2. 1. 2008 17:04

    noname (neregistrovaný)

    samozřejmě stojí za to připomenout, že neexistuje něco jako limit (byť samozřejmě nějakým úplným bláznům by asi zavolali,že pro ně služba není určena a utli by ji). Modem je samozřejmě v ceně. Navíc u mnoha míst existuje DSL nebo cable konkurence ještě s nižšími cenami, AT&T je v oblasti fixed line bývalý americký monopol ne nepodobný telecomu

    V česku stojí nejlevnější ADSL 416 Kč s DPH měsíčně - je to 3 Mb/s s 20 GB na měsíc (http://dsl.wia.cz/), k tomu tuším 400 Kč nejlevnější tarif. U nich tato služba stojí 29$, tj. asi 550 Kč, tj. asi o 40% méně.

    Chcete-li srovnávat s paritou kupní síly pak Česká Republika má 0,73% PPP oproti USA (samotné srovnávání platů je nesmysl, je třeba počítat i s výdaji a proto je lepší PPP), tedy služba pro američana za 550 Kč je jako pro našince za 400 Kč. Zmíněná nejlevnější naked služba je za nějakých 270 Kč.

    Jinými slovy - ceny naked služeb v USA (i po započítání parity kupní síly) odpovídají cenám u nás u všech služeb přístupu k internetu s výjimkou ADSL, tj. kabelovka, wifi atp., což je přirozené a trh se tedy za poslední rok normalizoval. Cena nejlevnějšího ADSL je u nás stále zhruba na dvojnásobku ceny v USA. Přesto se dá vzhledem k penetraci přípojek versus penetrace počítačů říci, že téměř každý kdo má počítač má i internet, a cena tak ani u nás není bariérou. Operátoři tak musí nyní lovit v řadách konkurenčních služeb a přetahovat zákazníky od ostatních technologií a to bude značně nákladnější.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).