Hlavní navigace

czech.cz: oficiální web České republiky s ostudnými chybami

13. 7. 2006 17:35 (aktualizováno) Janek Wagner

Tak jsme se dočkali od ministerstva zahraničí nového oficiálního webu České republiky z dílny www.advertures.cz a můžeme ho v okurkové sezóně strhat ;-) Takže drobné postřehy:

  • testem validity neprojde

  • autoři předpokládají, že uživatelé mají 17" LCD s rozlišením 1280 na 1024 bodů

  • redakční systém je moc chytrý, když mám ve dvou oknech verze stránky v různých jazykových mutacích, pak mi po klepnutí na odkaz další stránka dorazí v jazykové mutaci naposledy otevřené stránky, bez ohledu na to, ze které stránky ji žádám

  • čitelnost bílého textu ve vyblitě modré bublině ve flashi je otřesná

  • v této souvislosti připomínám otevřený dopis k problematice používání slova Czech

  • některé odkazy nefungují a nefungují (bacha na relativní odkazy, pánové, to si nedokážete aspoň jednou na některé stránce klepnout na odkaz?!):

    Server Error in ‚/‘ Application.

    The resource cannot be found.

    Description: HTTP 404. The resource you are looking for (or one of its dependencies) could have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable. Please review the following URL and make sure that it is spelled correctly.

    Requested URL: /kontakt/folder­.aspx


    Version Information: Microsoft .NET Framework Version:2.0.50727­.42; ASP.NET Version:2.0.50727­.42

Fujtext

Home page czech.cz

Sdílet

  • 13. 7. 2006 18:00

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)

    no já bych to neviděl nijak špatně.
    1. nevalidita nemá zjevně vliv na funkci, takže je to šumák, v postatě všechny chyby také zjevně způsobuje použití engine, který defaultně zjevně nezvládá strict. Chyba typu chybějí alt u obrázku, který je beztak jen ilustrativní, takže jej není třeba ani čtečkou číst je magořina. Sám píšu validní strict dokumenty, ovšem nasadit to na takto rozsáhlý systém, kde budou informace pak přidávat jiní je z jejich strany spíše odvaha.
    2. mám 1024 na 768 a naprosto žádný problém, ani šířka 800 mi nijak nevadila, web byl bez h posuvníku
    3. to že se jazyková verze ukládá do cookie je dobře, všem to spíše ulehčí práci, lidé prohlížečjící různé jazykové verze najednou v reálném provozu neexistují
    4. barvy loga (a tedy i oné modré) jistě dostali do vínku od zadavatele, s tím nemohli dělat nic, nicméně v té bublině nejsou žádné světoborné informace, má jen grafický charakter a stejné info ve větším je po přejití na odkaz kultura
    5. Nevím, mě se to nestalo, těch odkazů tam je jistě mnoho stovek a ten web se dnes spouští, takže to beru jako drobnou porodní potíž a jistě bude rychle napravena

    podle mého názoru je to naprosto nejkvalitněji zpracovaný web, kteřý čr má (když nepočítám nějaké obecní, třeba praha6.cz je úžasná, ale také to pár let trvalo).
    Jediné co mi vadí jsou adresy podstránek, měli by je buď předem odháčkovávat nebo používat dle standardu UTF, aby je IE a Opera zvládali zobrazit v češtině.
    P.S.: mimochodem - před pár týdny jsem dělal logo na můj nový server http://czech.it a jak tak koukám, tak jsem jej udělal podobně. Schválně zkusím ty barvy asi ještě více sladit ;)

  • 13. 7. 2006 18:24

    janek (neregistrovaný)

    ad 1. redakční systém s nevalidním výstupem považuji za zmetek
    ad 2. to, že není h posuvník je sice pravda, ale...
    ad 3. to je jen postřeh ;-)
    ad 4. grafický charakter?! co ty aktivní odkazy?
    ad 5. je to sice jen drobná chyba kodéra, ale svědčí to o způsobu přípravy a kontroly - ale už to zřejmě opravili
    ad 6. nejkvalitněji zpracovaný web - pokud myslíte státní a veřejnou správu je úroveň obecně mizerná, ale takový superlativ bych určitě nepoužil
    ad 7. adresy podstránek - taky důvod pro výše uvedené

  • 13. 7. 2006 20:15

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)

    ad 1. prostě jsi neviděl žádný takovýhle systém. Používají se obludy typu asp.net či lotus, které mají spoustu připravených kódů třeba pro zpracování formulářů a ty jsou nevalidní a jen těžko to lze obejít. Není to zmetek, tak to prostě je
    ad 2. je to prostě naprosto v pořádku, nevím s čím máš problém
    ad 4. je to jen grafická nadstavba, ty odkazy jsou dostupné normálně z webu. Jinak já to přečtu normálně
    ad 5. nesvědčí to o ničem, udělej web s tisícovkou stránkek a vsadím se, že ti tam taky najdu chybu
    ad 6. ukaž mi lepší český web státní správy.
    Mě to prostě překvapilo velmi mile, nepochybuji že podstatné chyby opraví

  • 14. 7. 2006 8:11

    Radovan Adamíček (neregistrovaný)

    Normálně je přepínání jazykových verzí přes cookie asi ta největší chyba, kterou web může mít. Vyhledávače ve většině případů totiž budou indexovat jen českou verzi a první strany cozijazyčných verzí (dále se nedostanou). Zde je situace, ale trochu jiná i když také ne moc dokonalá. Jazykové verze se přepínají přímo na stejnou stránku, ze které byla jazyková verze volána.

  • 17. 7. 2006 21:54

    M jako Molitan (neregistrovaný)

    V nadpisu clanku je napsane "ostudne chyby", ale ja jsem tu videl jen jednu ostudnou chybu - par nefungujicich odkazu. Ostatni mi prijde jen jako zbytecne blaboleni od nekoho, kdo web takovehoto rozsahu nikdy nedelal (jinak by nemohl prohlasovat nesmysly typu "redakční systém s nevalidním výstupem považuji za zmetek").

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).