Hlavní navigace

Vlákno názorů ke článku Proč se bojím cloudu od šarik - Toto je zatím nejlepší co jsem na téma...

  • 16. 7. 2013 18:10

    šarik (neregistrovaný)

    Toto je zatím nejlepší co jsem na téma cloudu z pohledu selského rozumu četl. V diskuzi je cloud hodnocen z krajních hledisek IT na jedné straně a na druhé z krajních hledisek kravaťáků, co katují kosty a zvyšují hlavně produktivitu druhých.
    Jako zarytý železář mám rád železo a data pod jednou střechou, kde na ně vidím a necourají se mi bůh ví kde a navíc ještě na cizím železe. Holt ještě stará škola. Totiž levnější řešení ještě nemusí být také nejlepší, bezpečnější. Především je potřeba si uvědomit, že majitelům cloudu jde především o jejich finanční prospěch a zákazník je ovce ke stříhání. Jak bylo řečeno, jednou nemusí jít internet, podruhé zavřou majitele cloudu i s vašimi daty. Tedy vaše data v poměru k závislosti na cloudu z vás dělají rukojmí tam těch nejmenovaných co mají vaše data v ruce. Aby se nenaplnilo staré známé "kdo šetří má za tři, ale škodu za milion". Někdy se průběžné vyšší náklady můžou v daleké budoucnosti tisíckrát vrátit, když dojde na lámání chleba.
    Když to zkrátím, tak mě tu soft i s daty běží na mém železe bez závislosti na okolním světě a mám pocit sucha, jistoty a bezpečí. Cosi mám taky v cloudu, to nepopírám, ale jsou to pouze kraviny, nastavení softu, zcela anonymní nic neříkající data, to vše brutálně šifrované vražedným početním výkonem Atomu D525 po dobu několika hodin a v cloudu je to jen jako záloha záložních záloh pro případ, že by má výpočetní centrála byla zasažena zánikem vesmíru s okolím. Tedy využití cloudu je na vkusu každého soudruha.

  • 16. 7. 2013 22:08

    Ditys

    Cloud je hlavně marketingový pojem, a jako na takový je na něj třeba pohlížet. Pokud firma synchronizuje milióny androidích telefonů z celého světa proti centrální databázi nebo jiná propojuje statisíce zařízení xbox, je pro ně mrak rozprostřený přes všechny kontinenty to pravé. Jestli ovšem mohu v dnešní vysledovat úzké místo, je to právě konektivita. Není problém zvýšit výkon databáze výměnou počítače či jeho posílením, ale navýšit výkon linky z 2x2 na 2x10 Mbit je problém jak dostupnosti služby, tak (hlavně) její ceny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).