Hlavní navigace

Proč se bojím cloudu

11. 6. 2013 17:57 (aktualizováno) Mira Pavlicek
Dnešní velice módní slovo cloud, dáme to do cloudu, všechno je cloud, bez cloudu již dnešní společnost nemůže vydržet. Co není v cloudu jako by neexistovalo. 

Toto řešení ale ne pod názvem cloud ale pod názvem sálový počítač již existovalo dávno. Jeden opravdu obrovský počítač a na něj připojeny desítky, někde až stovky terminálů, které vlastně neuměli nic jen zobrazit co jim počítač poslal. 

Z této doby jsme se přehoupli v roce 1981, kdy IBM PC ukázalo možnost využití počítačů doma, a terminálové řešení se velice rychle začalo ztrácet. Samozřejmě, že se neztratilo úplně, určité druhy terminálů a terminálových řešení zůstalo a dál se rozvíjelo (např. Citrix, Microsoft Terminal Server, atd..). Tyto řešení, ale ve své podstatě fungovali převážně „lokálně“. Umožňovali obejít nestabilitu připojení, rychlost práce, apod.

Dnešní cloud řešení je ale jiné. Někde, a řekněme si, že ve své podstatě jen pár lidí ví kde opravdu reálně, leží obrovské výpočetní středisko serverová farma. Kam přistupují miliony uživatelů, zařízen,í na které běží tisíce služeb, a které zpravuje relativně hodně odborníků. Každý poskytovatel, pokud má vlastní „farmu“ tak jich má několik, které se propojené provazané, takže vy sice můžete přistupovat na „svá“ data a myslíte, že přistupujete do Čech nebo maximálně támhle k sousedům do evropy ale ve skutečnosti jsou v indii a také zároveň v americe a ještě možná někde na Sibiři.

Bohužel hodně lidí a to hlavně v managementu malých a středních firem vidí „úsporu“ okamžitou, ale velice krátkodobou. Ve své podstatě totiž uspořit nemůže. Zkusme si udělat propočet claudového vs. lokálního řešení pro firmu s 25 lidmi např. právní kancelář. Vybral jsem tři možnosti.

  1. Vlastní HW a SW – zahrnuje, server , zálohování, licence, kancelářský software
  2. Google Apps pro firmy se službou Sejf
  3. Microsoft – Office 365 pro střední a velké firmy

Při řešení vlastního HW a SW máme tu výhodu, že i když nebudeme připojení na internetu, tak nám firma může fungovat. Což u obou ostatních řešení není možné. Respektive dokumenty nepůjdou nikam ukládat budou nedostupné starší dokumenty. Z tohoto také vyplívá, že bude určitě potřeba daleko stabilnější a rychlejší (a to hlavně na uploadu) připojení k intenetu. Tam kde nám u možnosti 1 stačí 2MB SDSL + jaký koliv broadband (ADSL, WiFi) tak u cloudového řešení musíme mít mininálně 8MB SDSL a ještě od jiného poskytovatele další připojení s alespoň 2MB uploadem. Rozdíl v cenách je pak obrovský. (Klasickou kombinaci zvládnete tak za 4 tisíce, u cloudu počítejte minimálně 10 tisíc).

Dále jsem bral v potaz kapacitu úložiště kdy je potřeba vzít v úvahu, že lokální disky mívají daleko větší kapacity ale musíme počítat i s jejich zálohováním.

Poslední parametr je email. U vlastního řešení musíme počítat s tím, že když nám odejde server, můžeme být bez emailů (ale i to jde řešit protože většina hostingů vám emaily dá rovnou k doméně a stačí s nimi dohodu, že využijete jejich server jako zálohu a nastavíte MX záznamy).

Přemýšlel jsem, zda se v tomto případě firma spolehne sama na sebe bez IT pracovníka. Nespolehne prostě v dnešní době to zatím není možné. I cloudové služby musí někdo nastavit a o ty lidi se musí někdo starat. Takže ten IT co tam jednou za 14 dní přijde a řeší věci na dálku třeba pomocí TeamVieweru tam určitě zůstane.

No a jak to celé dopadlo. Roční náklady na každou z variant.

  1. 140 000 Kč
  2. 155 000 Kč
  3. 156 000 Kč

A z toho je vidět, že cloudová řešení jsou ve své podstatě stejně drahá a nabízejí stejné služby. (Je bráno v potaz, že od Microsoftu, dostanete i licence na klasický Office). A levněji (ne výrazně) vyjde vlastní systém. (Je započítána i spotřeba energie)

Přepočítal jsem zařízení i pro firmu s 250 zaměstnanci. Kde už nelze využít Small Bussiness Windows ale musí se pořídit Server + Exchange, ale také již daleko rychlejší internet. No a dopadlo to už daleko zajímavěji.

  1. 683 000 Kč
  2. 1 050 000 Kč
  3. 1 105 000 Kč

Proč se bojím cloudu

A těd vlastně proč jsem to celé rozepsal a spočítal. Proč se cloudu bojím. Protože informace, které na cloud nahrajete přestávají být Vaše. Poskytovatel s nimi může dělat úplně co chce. Může je smazat, upravit, využít informace co v nich jsou. Nebo se rozhodne, že již ke svým datům nemáte přístup. Ale také nastávají další problémy co když provozovatel skončí. Co když např. Amerika na vás vydá zatykač a poskytovatel vaše data ihned předá soudu. Kde vlastně jste...... to si každý musí už doplnit sám.

Myslím, že cloud s námi zůstane, ale bude záležet na lidech jaký vlastně bude.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).