Hlavní navigace

Jednoduché připojení k wifi síti

11. 3. 2007 0:44 (aktualizováno) Marek Zabrodsky

WiFi sítě jsou v české republice velmi rozšířené a to hlavně díky levnější a někdy jediné možnosti jak se připojit k internetu. Mnoho uživatelů ale nevědí jak se k wifi síti připojit. Společnost Straightcore přišla s velmi jednoduchým zařízením které usnadní instalaci klientské wifi stanice pro příjem signálu. Zařízení se nazývá Straightcore GWP-106, tato „krabička“ obsahuje integrovanou anténu a přístupový bod, který podporuje i funkci klient.

Instalace se provádí jednoduše. Integrovaná anténa a přístupový bod je ukryt ve vodotěsném obalu, který odolá vlhkosti a teplotním výkyvům. Také má integrované napájení po ethernetu, takže to velmi usnadňuje instalaci. Takže staří zařízení přidělat na anténní stožár a zapojit pouze ethernetový kabel, který může být dlouhý až 40 metrů a není náchylný na ohýbání jako běžný anténí kabel.

Zařízení jsem si tedy nainstaloval během chvilky a díky velkému vyzařovacímu úhlu jsem ani moc neřešil nějaké přesné nasměřování na asi kilometr vzdálený vysílač.

Po připojení k počítači a nastavení IP adres se objeví česky napsané rozhraní kde se nastavují všechny parametry, pro připojení k wifi síti. Hned na uvodní stránce se objeví základní parametry o nastavení, takže zjistíte v jakém typu provozu jednotka je nastavená, k jaké siti je jednotka připojená (nebo pod jakým názvem jednotka vysílá) Jaká verze firmwaru je v jednotce nahrán a jaké IP adresy má nastavené. V dalších záložkách, lze prohledat okolní sítě což je pro funkci klient velmi důležité. A v dalších založkách jsou informace o přijímaných datech a WDS připojení ARP tabulka , což ani nemusí nikoho moc zajímat.

Další odkazy v menu jsou, Bezdrátové sítě, kde se nastavuje k jaké síti chcete být připojeni, zabezpečení a pokročilé nastavení.

Další odkaz je Nastavení IP, kde si nastavíte parametry vnitřní sítě a jestli si zapnete DHCP server tak aby každý připojený pořítač dostal již IP adresu automaticky, bez nějakého nastavovaní. Daší záložka je nastavené WAN, což je nastavení do sítě internet, tyto informace by jste měli dostat od provozovatele, nebo lze nastavit DHCP klient a to by vám mělo vše nastavit automaticky.

V odkazu Sít a Firewall si nastavujete režit zařízení, jestli chcete zařízení používat jen jako přemostění mezi WiFi a kabelem nebo chcete využívat zařízení jako router a připojit přeba více počítačů. Další odkazy už jsou jen informativní a nebo k individůlnímu nastavení dle požadavků klienta.

Dopravdy toto zařízení je ideální pro méně zkušení uživatele, kteří se jednodušechtějí připojit k wifi síti a nechtějí moc dlouho a složitě řešit instalaci.

Toto zařízení jsem si koupil zde. A jestli se Vám zdá tento příspěvěk zdá moc komerčního charakteru, máte pravdu i stímto záměrem jsem to napsal, protože chci vyzkoušet jaké budou reakce. Článek za týden odstraním (jestli budou negativní reakce).

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).