Hlavní navigace

Názor ke článku Zajímavý paradox školného na VŠ od jehovista - [21] To rozdelovani podle budouciho uplatneni mi prijde...

  • 18. 6. 2010 13:51

    jehovista (neregistrovaný)

    [21] To rozdelovani podle budouciho uplatneni mi prijde rozumne. Cerstve jsem dokoncil techniku, ale znam spoustu lidi z ruznych pochybnych skol(FHS UK, VSE, ...). Na techniku jde obvykle clovek s tim, ze ho dany obor bavi, ale na "pochybne" skoly odchazi v drtive vetsine studenti jen aby byli jeste dale studenty a kvuli titulu. Techniku je nedostatek, ale o ty humanitni budizknicemu nikdo nestoji. Na tyto "pochybne" skoly se hlasi mnohem vice lidi nez na techniky, ale skutecne potreby pro spolecnost jsou spise obracene. Navic na technice jsou mnohem vetsi naklady na studium(treba spektralni analyzator na laborky stoji pul mice a cas od casu tam student odpali vstupni obvody, coz je obvykle oprava za 50k). Na pseudoskole staci velka poslucharna a je mozne na trh prace sypat absolventy po stovkach. Tito lide pak skonci pri nejake urednicke praci na kterou jim staci maturita, ale hlavni je, ze maji titul. To je preci zcela nehorazne plytvani statnimi prostredky. Kdyz uz se ma zavest skolne, tak bych rozhodne nedaval zadnou podminku o dosazeni prumerneho platu, protoze to nikoho nenuti, aby se zamyslel, zda tu skolu skutecne potrebuje.
    Myslim, ze uz samotne skolne by mohlo mit za nasledek, ze bude vice zajemcu o technicke obory a mene zajemcu o skoly, ktere se studuji jen kvuli titulu(Znam takove pripady - nejdriv zkusi FHS, kdyz ho vylejou a jde na ekonomku a nakonec skonci na hnojarne. Chce takovy clovek vlastne ziskat nejake vzdelani, nebo chce jen snadny titul?).
    P.S. Nerikam, ze FHS na UK, nebo treba VSE jsou nepotrebne skoly, ale v dnesni dobe slouzi predevsim k ziskani titulu lidem, kteri o vzdelani nestoji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).