Hlavní navigace

Windows 8 je nejlepší OS (zítřka)

2. 3. 2012 22:06 Tomáš Kapler

Četl jsem v posledních hodinách několik kritických článků na téma Windows 8 a popravdě je moc nechápu. Mám pocit, že všichni na to koukají optikou svých současných počítačů. Jenže Windows 8 není pro váš současný počítač.

Prodej upgrade Windows je a vždy byl cca. nula. Počítače dneška mají mnohem kratší morální i technickou životnost než operační systém. Prakticky všechny prodeje Windows jsou OEM z instalace na nových počítačích, případně nějaké firemní licence instalované také většinou jen jednou, žádné upgrady. Když někdo upgradoval Windows, tak v naprosté většině případů to nedělal legálně a to není tedy něco, co by mělo pro Microsoft nějaký význam.

Tj. Windows 8 jsou systémem pro váš budoucí počítač, nejspíše notebook nebo convertible a nové počítače už budou vyvíjeny tak, aby právě s Windows 8 počítaly. Tj. budete mít ultra rychlý boot, možná využijete lepší podpory SSD disků atd. a když už tam budete mít Windows 8, tak jestli budete mít všech 5 pohromadě, tak sáhnete po něčem, co bude mít dotykový displej, protože se jich budou dělat miliony, tak budou brzy prakticky za stejnou cenu, jako nedotykové notebooky. Možná dokonce sáhnete po nějakém pracovním tabletu či convertible s ARM procesory.A prostě pro takový stroj je Windows 8 jednoznačně nejlepší systém dneška (resp. zítřka).

Druhým problémem je současná schizofrenie aplikací a přeskakování z Metra do Aera. Ale to je vlastně jen rozšíření prvního problému a má stejné řešení – prostě přestaňte koukat na Windows optikou současných počítačů a programů, za rok už žádný vývojář nevyvine aplikaci, která by nebyla na Metro u všech dnešních populárních programy se jistě vývojáři přetrhnou, aby uvedli jejich nové Metro verze, ostatně stejně tak musí udělat, jestli chtějí nabízet a prodávat své aplikace přes App Store.

Jasně, teď to bude bolestné a nějaký ten měsíc budou nové notebooky dražší (tak jak se budou ty staré doprodávat), nějaký ten měsíc bude trvat než se objeví všechny programy, které možná potřebujete, ale vývojáři o novém metru i App Store vědí už dlouho, výrobci hardware už také dávno nové Windows testují, Windows 8 také ještě nějakou dobu na pultech nebudou, takže jsem přesvědčen, že v okamžiku vydání budou Windows 8 nejlepším operačním systémem pro většinu uživatelů.

P.S.: někdo tvrdí, že Metro styl nových Windows 8 je příliš radikální změnou a uživatelé zvyklí posledních 17 let (tedy pro většinu z nich celou jejich počítačovou historii) na Windows 95, budou mít problém přejít. Ale zkuste na to kouknout opačně – Windows takto natlačí všem Metro styl a ti tak naopak budou perfektně ovládat i jejich Windows Phone zařízení. Naopak tak dojde ke sjednocení mobilního, tabletového a desktop světa a uživatelé se tak naopak ve finále dočkají zjednodušení práce.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).