Hlavní navigace

Vlákno názorů ke článku Volby v ČR, volby přes Internet a SMS, Estonsko budiž vzorem od Admin - [11] nevím jak bych to ještě lépe vysvětlil....

  • 25. 7. 2010 14:17

    Admin (neregistrovaný)

    [11] nevím jak bych to ještě lépe vysvětlil. Představte si to jako dva koše. Do prvního koše dáváte obálku se jménem toho kdo ji tam hodil, uvnitř které je obálka s tím, co volil. V okamžiku, kdy se ví, že dotyčný nevolil jinak (tj. po skončení neelektronických voleb), rozbalíte všechny obálky v tom prvním koši, vyndáte z nich obálky a ty hodíte do druhého koše. V tomto druhém koši tedy máte volební hlasy bez určení voličů, když je rozbalíte z obálek, pak se nedají spárovat s těmi prvními obálkami.
    Samozřejmě systém musí být dokonale navržený, naprogramovaný, hlídaný a nezávisle kontrolovaný. Připomínám znovu úlohu volební komise. Inspirovat se můžeme třeba v tom Estonsku nebo v dalších státech.
    To že se to někde dělá není důkaz, že se to dělá dobře, tím důkazem je to, že tam kde se to dělá nedošlo k napadení a narušení důvěryhodnosti (a když znáte jak to funguje, tak víte, že to ani není možné, viz výše)

  • 25. 1. 2013 20:36

    sls (neregistrovaný)

    Tímto jste opravdu nic nevysvětlil. Píšete, že "rozbalíte všechny obálky v tom prvním koši, vyndáte z nich obálky a ty hodíte do druhého koše". No, dobrá a co když si v tomto momentu systém poznamená do nějaké databáze vazbu mezi první a druhou obálkou. Tj. např. id první obálky a k ní id druhé obálky. Pak když probíhá dešifrování "otevírání" obálek v druhém koši, mohu si do další databáze poznamenat id obálky a hlasování. Spojením těchto tvou databází získám úplný přehled kdo jak hlasoval. Vaše metoda tomu logicky nijak nebrání, musím se pouze spoláhat, že provozovatel systému, tedy stát tyto párová data nevytváří.
    Obecne zajistit tajnost hlasování je nevětší slabina e-voleb. Zatím jsem nikde neslyšel o algoritmu, který by tento problém vyřešil matematicko-logickou ochranou, tedy tak, aby to nešlo obejít, např. jako u elektronického podpisu. Všechny typy utajení e-volby spoléhají na kvalitu kódu a důvěru v provozovatele, což je chyba. Je to stejné jako když dříve stávali tajní u plenty a kontrolovali koho volíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).