Hlavní navigace

Názor ke článku Volby v ČR, volby přes Internet a SMS, Estonsko budiž vzorem od Admin - [11] nevím jak bych to ještě lépe vysvětlil....

  • 25. 7. 2010 14:17

    Admin (neregistrovaný)

    [11] nevím jak bych to ještě lépe vysvětlil. Představte si to jako dva koše. Do prvního koše dáváte obálku se jménem toho kdo ji tam hodil, uvnitř které je obálka s tím, co volil. V okamžiku, kdy se ví, že dotyčný nevolil jinak (tj. po skončení neelektronických voleb), rozbalíte všechny obálky v tom prvním koši, vyndáte z nich obálky a ty hodíte do druhého koše. V tomto druhém koši tedy máte volební hlasy bez určení voličů, když je rozbalíte z obálek, pak se nedají spárovat s těmi prvními obálkami.
    Samozřejmě systém musí být dokonale navržený, naprogramovaný, hlídaný a nezávisle kontrolovaný. Připomínám znovu úlohu volební komise. Inspirovat se můžeme třeba v tom Estonsku nebo v dalších státech.
    To že se to někde dělá není důkaz, že se to dělá dobře, tím důkazem je to, že tam kde se to dělá nedošlo k napadení a narušení důvěryhodnosti (a když znáte jak to funguje, tak víte, že to ani není možné, viz výše)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).