Hlavní navigace

Názor ke článku Volby v ČR, volby přes Internet a SMS, Estonsko budiž vzorem od JD - [8] Opravdu nevím, jak se dá "velmi dobře"...

  • 2. 1. 2009 14:36

    JD (neregistrovaný)

    [8] Opravdu nevím, jak se dá "velmi dobře" zkontrolovat, že žádná data neunikla, tedy že nebyla např. zkopírována ze zálohy apod. Prosím o vysvětlení, jak to chcete dělat.
    Čekal jsem obhajobu toho, že ty dva subjekty se nedomluví, protože třeba nechtějí nebo tak něco, ale když má mít vše pod palcem jeden subjekt, ten pak může všechno, stačí navenek zachovat dekorum.

    Pokud bych s daty manipuloval jenom já a počítač by byl spolehlivě oddělen od "světa", tak bych sám sobě možná věřil, ale je otázka, kdo by věřil mně. Pokud se kolem toho bude motat ještě kdokoli jiný (celá volební komise a ještě nějaká další kontrolující a "nezávislá" instituce), pokud data bude třeba zálohovat na více místech, už ta důvěra je docela netriviální i jenom uvnitř té volební komise, natož pak ze strany běžného voliče.

    Volební komise elektronických voleb je jedna, je relativně velmi malá a pokud by byla zkorumpována, účinek by byl mnohem větší a prakticky neodhalitelný. Kontrola, kterou v klasické volební komisi, dokáže udělat i roztřesený důchodce, protože ta data a jejich nosiče (volební lístky) jsou hmatatelné a viditelné, tedy tato triviální kontrola je nahrazena kontrolou velice sofistikovanou, které vůbec není snadné uvěřit.

    Celý mýtus o tajnosti elektronických voleb je založen na tom, že se nějaká data nedají dohromady s jinými daty, že zůstanou navěky oddělena, popř. že se opravdu nenávratně nějaká data smažou. Jediný opravdu bezpečný způsob je, když ta data vůbec nevzniknou. U klasických papírových voleb to tak je, samzřejmě pokud nenechám na volebním lístku otisk palce, popř. pokud není za plentou kamera.

    Možná byste přesvědčil volební komisi složenou z odborníků na počítačovou bezpečnost, že data byla zpracována správně, nic nikam neuniklo atd. Jak ale přesvědčíte běžného voliče, který je denně strašen počítačovými viry a tvrzením, že absolutní počítačová bezpečnost neexistuje. Opravdu věříte, že by se novináři za nějaký peníz nedověděli, jak hlasoval někdo zajímavý (třeba Václav Klaus) o něčem politicky zajímavém (třeba o Lisabonské smlouvě, pokud by o ní bylo elektronické referendum)?

    Ale budiž, klidně volme elektronicky, ovšem s plným vědomím rizika, že volba není tak úplně tajná, že je to tajné jenom tak naoko, asi jako listovní nebo bankovní tajemství. Každý dnes ví, že to je tajemství hypotetické, že když na to přijde, najednou je tajemství venku.

    Ještě jedna "drobnost". Klasické papírové volby jsou přepočitatelné, tedy lze zkontrolovat, zda hlasy byly správně sečteny. Po smazání dat o párování a kontrole duplicit je kontrola nemožná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).