Hlavní navigace

Názor ke článku Trochu jiný pohled na situaci fy Nokia od René Stein - Na svém blogu jsem nalezl v refererrech odkaz...

  • 30. 7. 2011 18:45

    René Stein (neregistrovaný)

    Na svém blogu jsem nalezl v refererrech odkaz na tuto diskuzi. Nechci hodnotit celou analýzu stavu fy Nokia, ale vyjádřit se k některým technickým argumentům, které zazněly tak apodikticky, jako kdyby autor právě strávil celou noc s kódem Windows Phone 7 a Windows CE 6.

    1) Ad Windows CE - všechny domněnky a drby na webu, ze kterých asi čerpá i autor, že je ve WP7 použito jádro CE 7, jsou založeny na tomto článku.
    http://blogs.msdn.com/b/obloch/archive/2010/05/03/windows-ce-is-not-dead.aspx

    Pravda je trochu prozaičtější, jádro CE 7 nebylo v době, kdy se chystaly WP 7, ještě zcela hotovo, proto se dá odvodit, že WP7 byly založeny na jádře Win CE 6 (pravděpodobně R3?) s některými dalšími vylepšeními, k čemuž se i MS několikrát neoficiálně vyjádřil. Viz např. zde
    "
    Windows Phone 7 is based on the Windows Embedded CE kernel – the next generation of the Windows Embedded CE platform will be Windows Embedded Compact 7 when released, and the current version is Windows Embedded CE 6.0 R3. Although Windows Phone 7 was built on the Windows Embedded CE kernel at its core, the Windows Phone team has incorporated innovative features and functionality on top of the platform to develop an OS specifically designed to meet the needs of mobile phone manufacturers"
    (http://www.zuneboards.com/forums/showthread.php?p=484342)

    Další nápovědou by mohlo být, že Windows Embedded Compact byly finalizovány a uvolněny pro další výrobce až v březnu 2011 (viz časová osa -http://www.mi­crosoft.com/glo­bal/windowsem­bedded/en-us/publishingi­mages/evaluate/his­tory_timeline­.jpg)

    2) Ano, v odkazovaném článku zmiňuji, že CE 6 přinesly tolik vylepšení, že WP7 lze z velké části novým OS a dokládám proč, zvláště zmiňuju, jak se v CE 6 změnil paměťový model a zmizelo omezení na 32 současně běžících procesů.

    Přesto si vás dovoluju upozornit, že i kód v mém článku svědčí o tom, že drtivé množství nativních komponent obsahuje kód, který je znám i z dřívějších verzí. Windows API, COM - v článku využívám COM. Chcete disassemblovaný kód nativních komponent, abyste si jej řádek po řádku porovnal?:) Nebo si stáhněte Platform builder a sám se podívejte, jak různé verze CE vypadají.
    Mimochodem - víte, proč měl Microsoft takové problémy při pokusu nasadit WP7 preNodo a Nodo update a hlavně z některých Samsung Omnia 7 telefonů nadělal těžítka? Protože na pozadí WP7 stále vylézají staré problémy známé i z WM že výrobci neumí psát drivery/služby/dal­ší nativní komponenty, které neleakují paměť a chovají se podle MS doporučení a referenčních příkladů.

    Microsoft restartoval mobilní divizi poměrně pozdě a na nějaké radikální přepsání OS neměl čas - pokud nevěříte mně, podívejte se sem, kdy se MS rozhoupal vyvinout WP 7.

    http://www.wired.com/gadgetlab/2010/11/making-windows-phone-7/all/1?pid=747&viewall=true

    Asi jediné Vaše tvrzení, které je v komentáři pravdivé, zní takto. :)

    "Ano, určitě nepředefinovávaly nuly a jedničky na dvojky a trojky, ale to je tak všechno."

    Jistě, ani když OS zestárne, z nul a jedniček se v binárním světě nestanou dvojky a trojky, tento proces se myslím děje jen u dospívajících nebo stárnoucích žen v podprsence. :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).