Hlavní navigace

Těším se na Chrome OS (už 10 let)

20. 11. 2009 16:43 Tomáš Kapler

Na Chrome OS se těším už asi 10 let. Určitě si teď říkáte "co to ten ignorant žvaní, před deseti lety tu téměř nebyl ani Google, žádný alternativní prohlížeč, natož Chrome a tedy ani žádné info o tom, že by se něco takového mělo kdy objevit.

Ale já tím „těšením se na Chrome OS“ nemyslím ten konkrétní Chrome OS od toho konkrétního Google, myslím tím prostě „nějaký systém“, který mi prostě přímo „z biosu“ otevře okno prohlížeče, případně přímo „v biosu“ bude obsahovat i pár nějakých aplikací (resp. obráceně, že vlastně ani bios nebude, že vše vyřeší právě až onen „nějaký systém“, který se načte třeba z flešky.

A o těchto hračkách se mluví opravdu už jen co já vím minimálně 10 let (projekty typu LinuxBIOS atd.). Vždyť už minimálně těch 10 let umí počítače třeba bootovat ze sítě, tj. už minimálně 10 let už přímo „v jádru“ máte vše co potřebujete – zobrazení a síť.

Jenže byl zde myslím jiný problém – nikdo vlastně nechtěl takové zařízení kupovat, protože bylo až příliš omezené a jednoúčelné, takže se takové aplikace uchytily jen mimo mainstream svět někde ve specializovaných zařízeních.

Zlom myslím přinesly 2 věci
- „rich web applications“, tedy všelijaké ty AJAX, Web 2.0, Flash, Video, online hry … kravinky, díky kterým dnes vlastně spousta lidí neopustí za celý den svůj internetový prohlížeč
- netbooky – malé osekané notebooky s prdlajz výkonem, ale díky své slušné ceně a snadné přenositelnosti velmi populární

S prvními netbooky se tak objevily první takové systémky založené na Linuxu, konkrétně třeba Xandros a Linpus. Tyto systémy už byly hodně zaměřené na Internet, furt ale zachovávaly jakousi logiku „starého světa“, že je zde „Internet“ a vedle něj „nějaké aplikace“.

Google ale jako první pochopil, že to už dávno neplatí resp. platit nebude, že je zde „Internet“ a na něm jsou aplikace a už velmi dlouho dělá vše pro to, aby jakákoliv činnost byla řešitelná právě přes net (Google Apps …). Dokonce vymyslel i způsob, jak takové aplikace používat i v okamžiku, kdy Internet zrovna nefunguje (Google Gears).

Dalším logickým krokem je tedy Chrome OS, který řeší právě požadavky nového světa. Díky tomu se hardware stane téměř nepodstatnou součástí, prostě když budu chtít velkou obrazovku, sednu si k něčemu s velkou obrazovkou, když něco přenosného, tak si vezmu něco přenosného, když klávesnici tak s klávesnicí, když bez ní tak bez ní. Ale vždy budu mít své aplikace, nastavené podle mě, s mými daty, jen se prostě musím zalogovat se svým účtem. A vše samozřejmě zprostředkuje Google (už se těším na ty komentáře s narážkami na Velkého Bratra).

A protože vše bude online, na jednom místě, s dostupným API atd., tak nad vším může běhat tuna komunitních funkcí a aplikací, týmy budou moci jednoduše kooperovat atd., prostě Web 2.0 dohnaný do extrému.

Tím pádem se také zcela setře rozdíl mezi mobilním zařízením a desktopem, na obojím budete mít to samé, ta samá data, ty samé aplikace. V té souvislosti si dovolím poukázat na jiný produkt Google – Google Android – systém pro mobilní přístroje, kterým se Google snaží myslím otevřít vrátka právě takovému univerzálnímu pojetí technologického světa zítřka.

Google OS samozřejmě nenahradí veškeré aplikace, alespoň ne hned. Tipuji, že na začátku bude Chrome OS instalován jen do hloupých, levných, nevýkonných zařízení, tj. např. hry na tom půjdou hrát jen velmi omezeně. Jenže co je to velmi omezeně když v první stovce nejpopulárnějších her na světě je půlka hraná na specializovaných herních mašinách a druhá půlka pitominky na Facebooku?!

Ale stejný OS může běžet klidně na jakémkoliv zařízení, i v tom desktopovém PC a jen když budete chtít spustit „dospělý“ systém, tak si někde kliknete, tak jako to má teď tuším zmíněný Linpus.

Samozřejmě aplikace pro profesionály typu CAD systémy či profi grafické aplikace a videostřižny jen tak nepřejdou, ale už dnes tyto firmy vydávají odlehčené verze svých aplikací jako online aplikace, a tak onen dospělý systém a hardware si bude muset koupit opravdu jen ten profík.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).