Hlavní navigace

Názor ke článku Telefónica O2 kupuje WiFi firmy a je to dobře od VŠ - [19] Takhle to možná funguje - na 3...

  • 22. 2. 2010 19:57

    (neregistrovaný)

    [19] Takhle to možná funguje - na 3 kliknutí. Ale realita pak může být dost jiná.

    Objednali jsme od O2 novou linku + na ní ADSL. Při objednávce jsem dokonce mluvil s technikem, ten viděl že naše budova má možnost připojení na 2 O2 ústředny. Slíbeno 6 Mbps, prý není problém.

    Ve slíbeném termínu technici nedorazili, dovolat se na linku O2 pro korporátní zákazníky trvalo hodinu a půl, neskutečné přemlouvání aby se se mnou vůbec bavili, protože autorizovaná osoba je pouze ředitel společnosti... No nakonec po třech týdnech technici dorazili (nějaká najatá firma - O2 outsourcuje).

    Nedříve se jali realizovat vedení v rámci budovy z 2. patra k rozvaděči v přízemí, kde technik prohlásil: "No ty vole, kdyby ty manažeři vod ou-tú viděli, přes co jim běhaj tajity internety, to by se z toho posra...".

    Následně prohlásili: "Tak, a těď musíme najít, kde nám končí ty naše kabely a propojit to tam." Konec O2 kabelů se našel - v místnosti vyvedeno několik chrániček O2 do stojanů s nožovými konektory. "Tady ty svorky vypadaj, že jsou volný (zkusit jednoduchým měřákem, že tam nic neběží), tak to tam zapojíme."

    Co mě ale dostalo "Bude to asi na delší dobu. My teď musíme zjistit, v kterým rozvaděči po cestě k ústředně tendle kabel končí, a propojit to tam dál do ústředny." Čekal bych, že kabel (položený tak 10 let zpět, 1200 párů) bude mít nějaké číslo a podle něj půjde zjistit, kde je druhý konec, ale takhle jednoduché to není. "Vono teď, je to na hov... dřív to měli na starosti 2 kluci tady, a ty věděli kde co je. Teďko se dovoláš někam do Prahy a tam ví hov... jak to tady je udělaný."

    Následně technici jezdili hodinu po městě, otevírali rozvaděče, a projížděli všechny svorky, jestli to nejsou ty, které si na druhé straně vybrali.

    No, nakonec se tedy povedlo. Při 6Mbps to každou chvíli spadlo, tak jsou to nakonec jen 4.

    Jinak WiFi providery bych jen tak nezatracoval. Úroveň služeb je samozřejmě různá, ale hlavně ve městech, kde mají v domech vybudované ethernetové rozvody, mohou páteř k těm domům snadno upgradovat na 10/11/24 GHz, popř. kde se to vyplatí na optiku. A myslím, že na to už ADSL nemá. Je třeba si uvědomit, že ADSL se provozuje sice po metalickém vedení, ale že to funguje je vzhledem k parametrům těch kabelů spíš "náhoda".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).