Hlavní navigace

Tajné: placené přednostní výpisy na Google od 1.6.2008

30. 4. 2008 12:55 (aktualizováno) Tomáš Kapler

„Mám pro vás přísně tajnou informaci – od 1.6.2008 bude Google na prvních místech zobrazovat placené přednostní výpisy. Spolupracujeme s Google, máme na to systém, nyní do něj zadáváme firmy a prvního června se to spustí. Je to tajné, že jste to vy, tak si můžete od nás koupit přednostní výpis na vaše klíčové slovo, pozor ale, většinu slov už máme vyprodanou.“

Tak nějak takhle vypadá hovor, který jste pravděpodobně absolvovali či v brzké době absolvujete od obchodníka z Internet Tradingu, pakliže máte nějaký větší web. Ano, z toho Internet Tradingu, který před 2 měsíci skončil v Atlasu a Centru a který má přes stovku obchodníků, která nemá co prodávat. Jste-li zkušení, zkusíte hledat k tomu něco na Internetu, nic nenajdete.  Zkusíte se kouknout na stránky Internet Tradingu, kde se o tom píše, nic nenajdete. Hledáte na stránkách Google, nic nenajdete. Jestli jste průměrný až podprůměrný co se znalostí marketingu týče, nežbleptáte a kupujete.

Vzhledem k formě propagace a nulovým dalším informacím se domnívám, že celé je to neskutečný podvod a nemá moc smysl rozebírat důvody (narušení důvěry, nepravděpodobnost testu nejdříve v ČR …). Jestli vám tohle slibují, klidně si to kupte, ale ověřte si co kupujete a za kolik a chtějte garance a náhled.

Tipuji, že se z toho vyklube „přednostní“ výpis na Google Adwords, tedy definice, že budete chtít zobrazit pouze třeba na 1. až 2. pozici, což je něco, co můžete ovšem klidně už nyní (jmenuje se to Position Preference), vtip je ten, že prostě když nastavíte u nějakého KW, že chcete být pouze na 1. až 2. místě a nyní jste se svou cenou na 3., 6., 5., 4., 2., 8., 4. místě, tak po nastavení se zobrazíte nikde, nikde, nikde, nikde, 2., nikde a nikde.

Tohle celé je prostě jen sviňský marketing (tm RH), a dokonce se obávám, že to zavání podvodem či pokusem o podvod. Znám již několik lidí, kterým se takto ozvali a kteří se pak obrátili na mě s žádostí o můj názor, bůhví ale kolik na tento lep skočilo. Musíme si uvědomit, že tato firma dokázala prodávat přednostní výpisy ve vyhledavačích s celkovým market share 2 % natolik úspěšně, že jejich příjmy byly podobné těm ze Seznamu. Doporučuji dát vědět klientům a známým, aby na tento lep nesedali (klidně jim pošlete link na tento článek).

Myslím, že by se k situaci měl vyjádřit i Google, jestliže mám pravdu, tak se Internet Trading dopouští zcela jednoznačně poškozování dobrého jména, nekalosoutěžního jednání atd. Můžeme poskytnout i kontakty na lidi, se kterými Internet Trading hovořil.

P.S.: disclaimer – můžem to pojmout jako sázku – jestli se mýlím, a Google opravdu s Internet Tradingem něco takového připravuje, tak nastavím internet trading jako svou homepage.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).